Essenties.
Praktische tips.

Energiezuinig koken

Energiezuinig koken door restwarmte te gebruiken

De verwarming draait in de winter haast non-stop, want het laatste wat je wil is thuiskomen in een koud huis. Maar wist je dat je door slim gebruik te maken van de apparaten in je keuken, je huis net dat tikkie extra kan verwarmen én ook nog eens energiezuinig kunt koken? Bekijk hier onze 7 tips!

Tip 1. Restwarmte van de oven

Is je gebraden kippetje klaar? Zet dan de deur van de oven nog even open, zodat de warmte uit de oven je huiskamer kan verwarmen. Maar doe dit vooral niet tussentijds, want dan ontsnapt er zoveel warmte dat de oven extra energie nodig heeft om weer op temperatuur te komen. Beheers je nieuwsgierigheid en vertrouw gewoon op je kookwekker ;-)

Tip 2. Voorverwarmen is niet altijd nodig

Als we het dan toch over de oven hebben: het is niet altijd nodig om je oven voor te verwarmen. Wil je een voorgebakken stokbrood afbakken, dan kun je die prima al meteen vanaf het begin in de oven leggen. Dit scheelt tijd en dus energie. Gerechten die door warmte moeten rijzen, moeten wel in een voorverwarmde oven, zoals taarten en zelfgemaakt brood.

Tip 3. Warme handen

Ben jij het type dat in de winter altijd koude vingers heeft? Als je de lasagne of taart uit de oven haalt, warmen de ovenwanten lekker op. En je handen dus ook! Maar pas natuurlijk wel op dat je je handen niet brandt.

Tip 4. Voorverwarmde borden

Maak je een ovengerecht en heb je servies dat je goed kunt opwarmen? Zet de borden dan ook even in de oven, zodat ze lekker warm zijn tegen de tijd dat je het eten gaat opdienen. Zo blijft je eten wat langer warm. Als je het goed timet, dan kun je dat zelfs doen met borden die net uit de vaatwasser komen.

Tip 5. Slim omgaan met de kookplaat

Wist je dat je je kookplaat met een gerust hart iets eerder laag of zelfs uit kunt zetten? Koken met deksel zorgt ervoor dat de warmte in de pan blijft, zodat je het (spreekwoordelijke) vuur al wat eerder laag kunt draaien. Als het water eenmaal kookt, dan kun je de warmtebron ook best wat lager zetten. Koken op vol vermogen zorgt er immers niet voor dat je eten eerder klaar is ;-)

Een paar andere tips voor energiezuinig koken:

  • Gebruik niet meer water dan dat nodig is, want des te meer water je aan de kook moet brengen, des te meer energie het kost.
  • Heb je een inductieplaat? Kook met pannen met een vlakke bodem, zodat de warmteoverdracht zo efficiënt mogelijk is.
  • Kies de juiste maat pan en een passende pit, zodat je de pan zo slim mogelijk verwarmt. Een eitje bakken kan bijvoorbeeld prima in een kleinere koekenpan.

Tip 6. Kies de juiste apparaten

Koken op gas is nu nog het meest gangbaar, maar in de toekomst wordt aardgas steeds schaarser en duurder. Koken op een inductieplaat zorgt nu nog voor ongeveer net zo veel CO2-uitstoot als koken op gas, maar naarmate onze stroomvoorziening steeds duurzamer wordt, zal koken op inductie uiteindelijk beter voor het milieu én voor je portemonnee zijn.

Een soortgelijke afweging kun je maken voor de oven. Een heteluchtoven is energiezuiniger dan een traditionele oven, omdat je de temperatuur lager kunt instellen. Bovendien is een heteluchtoven door de goede luchtcirculatie geschikt om twee gerechten tegelijkertijd in klaar te maken. Handig!

Tip 7. Let op het energielabel

Schaf je een nieuwe keuken of nieuwe keukenapparatuur aan, let dan goed op het energielabel. Kijk ook naar je eigen behoefte: ben je met z’n tweetjes thuis en kook je niet zo vaak, dan is een 6-pits fornuis misschien niet de handigste keuze.

Ook leuk om te lezen: