Essenties.
Praktische tips.

Doe deze 7 dingen vooral niet als het koud is

Doe deze 8 dingen vooral niet als het koud is

Brrr! De winter is in aantocht en dat is goed te voelen. Ga je ’s ochtends met de fiets naar je werk, dan is er een grote kans dat je daar met halfbevroren handen en knalrode oren aankomt. Ben jij ook zo’n koukleum? Volg dan deze tips vooral niet op!

1. Je handen opwarmen met je adem

Je adem is vochtig. Blaas je je handen warm met je handen, dan komt er vocht op je handen en dit voelt uiteindelijk juist kouder aan.

2. Te lang stil blijven zitten

Als je lange tijd achter elkaar stil zit, koelt je lichaam ongemerkt af. Je bloed stroomt dan minder makkelijk naar je handen en voeten. Door voldoende te bewegen, bijvoorbeeld door even lekker door de kamer te dansen of een paar trappen te lopen, stijgt je temperatuur en heb je het dus een stuk minder koud.

3. Je gezicht insmeren met een crème op waterbasis

Je denkt misschien dat je je gezichtshuid beschermt door jezelf goed in te smeren. Ga je voor een crème op waterbasis, dan kom je in de kou bedrogen uit. Ook dit voelt, net als je adem, veel kouder aan. Kies in plaats daarvoor voor een vettige crème of zalf zoals vaseline.

4. Koolzuurhoudende of alcoholische dranken drinken

Cola, sinas, bier, wijn… Deze drankjes kosten je lichaam veel energie. Alcohol geeft even een warm gevoel, maar werkt daarna juist averechts. Maar het is wel belangrijk om voldoende te drinken zoals thee, want je keel voelt in koude lucht een stuk sneller droog aan.

5. Met nat haar naar buiten gaan

Ben je een ochtenddoucher? Probeer je haar echt helemaal droog te krijgen voordat je naar buiten gaat. Nat haar voelt in de wind nog veel kouder dan wanneer je binnen bent.

6. Je plas ophouden

Je lichaam verbruikt veel energie om je urine warm te houden. Zorg daarom dat je naar het toilet gaat voordat je vertrekt, zodat je lichaam niet onnodig hard hoeft te werken.

7. Je stuur krampachtig vasthouden als het glad is

Als het glad is op de weg, ben je geneigd om je stuur extra stevig vast te grijpen. Het is beter om je stuur losjes vast te houden. Zo kun je beter anticiperen op eventuele gladde stukken weg. Bovendien kost het krampachtig vastklemmen van je stuur relatief veel energie die je beter kunt gebruiken om je lichaam warm te houden.

8. Enkellaagse kleding dragen

Laagjes, laagjes, laagjes! Dat is dé oplossing om in de kou op temperatuur te blijven. Bijvoorbeeld een trui met een shirt eronder, of een maillot onder je broek. Niemand die het ziet, maar lekker warm dat het is!

Ook leuk om te lezen: