Essenties.
Praktische tips.

De ideale temperatuur in de slaapkamer

De ideale temperatuur in de slaapkamer

Wist je dat je minder goed slaapt in een te warme kamer? Het kan je slaapritme zelfs ernstig verstoren. Dus ook al is het buiten koud, de kachel aanzetten is in de slaapkamer geen goed idee. Wij zochten uit wat de ideale temperatuur is om te slapen. Ook geven we tips om koude voeten en rillende nachten te voorkomen.

Niet te warm, niet te koud

Het grote voordeel van een koude slaapkamer is dat je beter slaapt, zo hebben diverse onderzoeken aangetoond. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Het heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om te kunnen slapen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt onvoldoende als je dekens te dik zijn of als het in je slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden, maar dat kan per persoon verschillen.

Feiten over te warm slapen

  • Je slaapt minder lang
  • Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker
  • Het duurt langer om in slaap te vallen

Koud slapen heeft voordelen!

Dat je beter slaapt is niet het enige voordeel van een koude slaapkamer. Andere voordelen zijn:

  • Doordat het koud is, werkt je stofwisseling beter. Dit verlaagt de kans op ziektes, zoals diabetes.
  • Als je slaapt in een koude kamer, maakt je lichaam meer melatonine aan, waardoor je makkelijker in slaap valt. Vaak slaap je ook een stuk vaster, waardoor je met een uitgeslapen gevoel opstaat.
  • Koud slapen voorkomt rimpels. Echt waar! Dit komt omdat er meer hormonen in je lichaam gepompt worden als je lichaam afkoelt. Een van die hormonen is het anti-verouderingshormoon. Dit betekent natuurlijk niet dat dit hét geheim voor een eeuwig jong koppie is.
  • Je verbrandt meer calorieën als je lichaam kouder is. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig om op de juiste temperatuur te blijven. En dat zonder moeite.
  • Uit onderzoek blijkt dat je je het beste kunt concentreren bij een temperatuur van 16,6 graden. Voor het slapen is dat misschien niet per se handig, maar wel als je nog even wilt lezen in bed.

 

Een kind slaapt lekker onder een warme deken

Kinderkamer: extra belangrijk

Voor baby's en jonge kinderen is de slaapkamertemperatuur extra belangrijk. Dat komt omdat hun lichaam zelf nog niet zo goed de temperatuur op peil kan houden. Vooral een te warme kamer is vervelend. Of soms zelfs gevaarlijk. Een baby kan snel oververhit raken.

Dus ook al gaat het tegen je gevoel in: de slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. De ideale temperatuur om een lekker dutje te doen is de eerste maanden 18-20°C. Vanaf twee maanden mag dit zelfs een graadje lager zijn, 16-18 °C.

Ook leuk om te lezen: