Essenties.
Praktische tips.

Tips om vandaag nog energie te besparen

6 praktische tips om vandaag nog te besparen

De feestdagen zijn in aantocht, de dure maanden liggen in het verschiet! Maar gelukkig zijn het de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Dat geldt zeker voor deze bespaartips. Eenvoudige tips die je vandaag al kunt toepassen en waarmee je direct geld bespaart. Dat voel je in je portemonnee, zodat er meer overblijft voor leuke dingen!

#1 tip - 6 euro per lamp besparen

Ongemerkt vreet elke gloeilamp 6 euro per jaar meer aan energie dan een ledlamp. Heb je nog oude gloeilampen hangen? In de winkel of bouwmarkt heb je de keus uit veel energiezuinige lampen. Warmwitte ledlampen geven bijvoorbeeld al meer sfeer dan de gewone witte. Mooi om je huis voor de feestdagen nog een extra warme uitstraling te geven. Lees meer over ledverlichting

#2 tip - Slaap zoals je betovergrootouders

De klok is verzet en je merkt dat de dagen weer korter worden. Deze donkere maanden kosten je elk jaar het meeste energie. Dat merk je ook op je energierekening. Als je eerder naar bed gaat, scheelt dat al behoorlijk. Dubbel voordeel zelfs: je verwarming verbruikt minder gas én je bent lekker uitgerust.

#3 tip - 40% minder uitgeven aan je was

Je weet het misschien niet, maar wassen op 30 graden scheelt aanzienlijk in je stroomverbruik ten opzichte van wassen op 40 graden. Je bespaart namelijk maar liefst 40% energie. Als je 100 wassen per jaar draait, dan bespaar je aan het einde van de rit al 60 euro. En je was wordt net zo schoon.

#4 tip - Warme wollen winterse avonden

Wil je niet met de kippen op stok? Met wat dekens en kaarsen tover je een avond tv-kijken al snel om in een winters tafereeltje. Verwarming een graadje lager, lampen uit. Gezellig, warm en nog romantisch ook. Charles Dickens zou jaloers op je zijn.

#5 tip - 96% minder warmteverlies met een beetje folie

Staat je verwarming voor een buitenmuur of raam? Dan verlies je veel warmte, die gaat namelijk direct naar buiten. Hartstikke zonde. Een briljante, maar niet veel gehoorde tip is om radiatorfolie achter je verwarming te plakken. Het is niet duur én ook nog supersimpel om zelf te doen. Lees meer over radiatorfolie

#6 tip - Een ovenschotel verwarmt ook je huis

Heb je lekker in de keuken gestaan en een smakelijke ovenschotel bereid? De oven is vaak nog erg warm. Als je 'm nog even open laat staan, verspreidt die warmte zich door je huis. Die warmte is er toch, dus dan kan je er maar beter gebruik van maken :-). Bekijk het recept voor een stoofschotel van onze gastblogger 'De kleine koksmuts'.

Ook leuk om te lezen: