Essenties.
Huis van de toekomst.

Een kijkje in de glazen bol: het slimme huis van de toekomst

Een kijkje in de glazen bol: het slimme huis van de toekomst

Stel dat je matras aan je espressomachine doorgeeft dat je een slechte nacht hebt gehad, en dat je dringend een shot cafeïne kunt gebruiken. Het klinkt als toekomstmuziek, maar over een paar jaar zou dit zomaar de realiteit kunnen zijn.

Slimme ochtendrituelen

Je schrikt wakker van de wekker. Je was net weer in slaap gevallen; vannacht was niet zo’n beste nacht. Je matras weet dat middels zijn sensoren. De vloerverwarming is aan, zodat je lekker warme voeten hebt als je naar de keuken loopt. De espresso staat klaar. Dat heeft je matras doorgegeven aan het koffieapparaat. Die kun je goed gebruiken vandaag. In de koelkast staat yoghurt en vers fruit. Fijn dat je man dat gisteren heeft gekocht toen jullie een berichtje kregen dat het op was. Je loopt naar je kledingkast waar een warme trui en lange broek klaar hangen - gebaseerd op het feit dat het buiten koud is en je niet goed hebt geslapen. Even later loop je naar de auto. Er is niemand meer binnen dus de verwarming zakt langzaam terug naar 18 graden en de lampen gaan uit. Je auto is al lekker warm dankzij de stoelverwarming die vanochtend automatisch is aangegaan.

Een blik in de toekomst. Zo ver zijn we nog niet, maar toch zijn er nu al tal van slimme producten op de markt. Een van de bekendste smart home-apparaten is de slimme thermostaat. Ook zijn er slimme webcams, slimme deurbellen, gordijnen die op afstand open en dicht gaan, slimme verlichting, smart tv enzovoorts.

Alles verbonden

Op dit moment staan slimme apparaten nog niet met elkaar in verbinding. Elke slim product heeft een eigen app om het te bedienen. Een verzameling apps betekent nog geen smart home. Je huis is pas echt ‘smart’ als alle apparaten met elkaar en op basis van triggers uit de omgeving werken. Bijvoorbeeld dat een lamp aangaat als je de kamer binnenkomt of als het gaat schemeren buiten.

Apparaten met bewustzijn

Verwacht wordt dat je huis in de toekomst steeds meer gaat meedenken met jou, de bewoner. Het geeft je bewustzijn over energieverbruik en kosten. Via sensoren maakt je huis op dat vlak keuzes voor jou, omdat de verschillende apparaten samen situaties eerder herkennen dan dat je dat zelf kunt. Een thermostaat gaat wellicht verdwijnen. Als je de temperatuur op je telefoon kunt instellen, waarom zou je dan nog een slimme thermostaat aan je muur nodig hebben? Hetzelfde geldt voor verlichting. Als je deze via je mobiele telefoon bedient, heb je geen lichtschakelaars meer nodig.

De slimme keuken

Slimme koelkasten zijn er al. Op de deur vind je een scherm dat aangeeft wat er nog in je koelkast staat. Handig als je uit je werk naar de supermarkt gaat en wilt weten of je nog ontbijt hebt voor morgenvroeg. Ook kun je er een boodschap op achterlaten voor je gezinsleden en geeft de koelkast het aan als een product bijna is bedorven. Ze zijn nu nog vrij duur (enkele duizenden euro’s), maar wie weet heeft iedereen over een tijdje een slimme koelkast in zijn huis staan. Wat ook in het verschiet ligt is een digitale muur in de keuken die recepten laat zien. Hoef je tijdens het koken niet steeds naar je boek of mobiel/tablet te lopen.

Stemopdrachten

Ook alle apparaten kunnen bedienen vanuit je luie stoel zonder ook maar een vinger te bewegen lijkt niet meer zo ver weg. Er zijn al slimme speaker-microfoons beschikbaar die je stem herkennen en opdrachten kunnen uitvoeren. Hoe handig zou het zijn als je tijdens het tv kijken kan zeggen “Zap naar RTL 4”, of “Zet de lampen op standje ‘romantisch’”. Nog zo een: “Graag het bad vol laten lopen, 38 graden.” Met uiteraard een alert als het bad vol is. Hoe gemakkelijk en ontspannen zou dat zijn!

Hoe slim moet jouw huis worden?

Welke slimme oplossing of gadget zou jij graag in huis willen? Laat het ons weten via Facebook!

Ook leuk om te lezen: