Essenties.
Groen doen.

Groene innovatie: dit voetpad zet je voetstappen om in elektriciteit

Groene innovatie: dit voetpad zet je voetstappen om in elektriciteit

Een voetpad met geïntegreerde zonnepanelen kenden we al. Tijd voor de volgende evolutie: gerecyclede energie creëren, dankzij de voetstappen van voetgangers! 

Het bedrijf Pavegen ontdekte hoe stroom kon worden opgewekt via voetgangersverkeer over wandelpaden. Een mooie opmaat. Want dit soort technologie kan er uiteindelijk voor zorgen dat hele gebouwen van stroom worden voorzien. Dankzij de voorbijgangers. Toegevoegde bonus? Het is interactief.

Pavegen voorzag Bird Street in Londen’s West End van een nieuw straatbeeld dat ook rekening houdt met de toekomst en het klimaat. Onder het wegdek werden generatoren geplaatst die in beweging komen door voetstappen. Zo creëren menselijke stappen weer kinetische energie. Een geweldige ontwikkeling. 

Onderzoekers hebben in het verleden met vergelijkbare concepten geëxperimenteerd. Zo weten we inmiddels dat bijvoorbeeld onze lichamen veel energie kunnen genereren als we ons verplaatsen. Wetenschappers hebben onderzocht hoe men dit gegeven kon omzetten in iets nuttigs. Hier zijn een aantal slimme vondsten uit voortgekomen.

Vorig jaar ontwikkelden onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison een schoen waarmee energie kan worden opgewerkt. Genoeg, bleek uiteindelijk, om een zaklamp te laten schijnen. Een hoopvolle uitkomst. In de toekomst kan men met deze technologie wellicht mobiele apparaten opladen of afgelegen gebieden van stroom voorzien.

Elke voetstap over Pavegen’s pad genereert ongeveer vijf watt. Met deze energie wordt 34 vierkante meter van licht voorzien en activeert (digitale) vogelgeluiden. De omgeving werd hierdoor prettiger, veiliger en aangenamer. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om billboards van energie te voorzien. 

Andere duurzame projecten op dit gebied zijn bijvoorbeeld Airlabs CleanAir-banken en Airlite-verf. Dit product zorgt voor een gezondere lucht door het elimineren van stikstofdioxide. Deze producten en technologieën zijn nog relatief onbekend. Daar ligt nu ook de uitdaging: meer aandacht verkrijgen bij het grote publiek. Dit laat vast niet lang op zich wachten. 

Dankzij de interactieve werking van deze slimme weg kan dat snel gaan. De bluetooth-technologie onder het trottoir legt een verbinding met mobiele apps. Wandelaars kunnen hierdoor bijhouden hoeveel energie ze genereren. Winkeliers in het gebied spelen hier weer op in met bijvoorbeeld kortingen op hun producten. Het biedt dus ook nog eens geweldige manieren om voetgangers in contact te brengen met ondernemers, cafés en restaurants. 

En niet alleen in Londen. Pavegen heeft meer dan 150 projecten over de hele wereld gerealiseerd. Zoals een trottoir met 51 tegels op de luchthaven Hearthrow in Londen en een groot wandelpad in Washington, DC. Het zal vast niet lang duren voor jij energie opwekt, terwijl je even boodschappen doet.

Bron: GreenMatters.com

Ook leuk om te lezen: