Essenties.
Groen doen.

Groene innovatie: sieraden die energie opwekken

Groene innovatie: deze juwelen maken van jouw lichaam een energiecentrale

Industrieel ontwerper Naomi Kizhner heeft een idee ontwikkeld waarbij juwelen kinetische energie van jouw lichaam omzetten in duurzame energie.

Naomi Kizhner ontwierp de 'Energy addicts' als oplossing voor de wereldwijd dreigende energie crisis. Daarbij richtte ze zich op een energiebron die tot nu toe alleen in The Matrix werd benut: de energie van het menselijk lichaam.

Energieverslaving

"Ik vond het interessant om na te denken over een wereld waarin de energiebronnen op zijn, en hoe we dan aan onze energieverslaving kunnen voldoen...", aldus Kizhner. "Er zijn heel veel ontwikkelingen en plannen voor duurzamere energiebronnen. Maar het menselijk lichaam is een natuurlijke energiebron die de hele dag wordt vernieuwd, zo lang als je leeft. Heel duurzaam dus."

Kinetische energie

De juwelen worden ingebed in de huidoppervlakte, daar vangen ze de bewegingsenergie op van al je onvrijwillige en onbewuste bewegingen, zoals het stromen van bloed en het knipperen van je ogen. Die kinetische energie wordt daarna omgezet in bruikbare energie. De juwelen zijn gemaakt van goud en van 3D geprint polymeer. Elk juweel heeft een eigen plek op het lichaam, en heeft een specifieke functie die rekening houdt met de fysieke bewegingen in dat gebied.

Energy addicts

Zo werken de energieopwekkende sieraden

Nu wordt het misschien een beetje akelig, maar dit is hoe de juwelen op de afbeelding hierboven werken.

  • De 'e-Pulsgeleider' is een apparaat dat energie haalt uit de elektrische pulsen die door het neurologische systeem door je ruggengraat worden gestuurd.
  • De 'Blinker' draag je op je neusbrug en over je oogleden. Iedere keer als je met je ogen knippert, wek je energie op.
  • Bij de 'Bloedbrug' worden twee pinnen op twee plaatsen op je onderarm in een ader ingebracht. Daardoor stroomt het bloed langs een tandwiel, die daardoor gaat draaien en die zo elektriciteit kan opwekken.

Discussie

"Technisch gezien kunnen we deze ideeën echt uitvoeren..." vertelt Kizhner. "Maar in de praktijk weet ik niet of mensen bereid zullen zijn om hun lichaam op te offeren om energie te produceren. Dit project was ook meer bedoeld als trigger om een discussie uit te lokken. Ik hoop dat mijn project mensen laat nadenken over hun toekomst, en dat ze zich afvragen ze deze toekomst willen, of dat ze misschien vandaag iets anders kunnen doen om die toekomst te vermijden."

Bron: dezeen.com

'Energy Addicts' is een onderdeel van Naomi’s afstudeerproject voor haar opleiding Industriële Vormgeving aan het Hadassah College in Jeruzalem.

Ook leuk om te lezen: