Essenties.
Groen doen.

Groene innovatie: milieubesparende schetenvangers voor koeien

Groene innovatie: schetenvangers voor koeien

Ja, we dachten ook dat dit een bericht van De Speld was. Maar het is echt: een paar Argentijnse veehouders laten hun koeien een rugzak dragen die koeienscheten verzamelt.

Niet zo gek als je er over nadenkt. Onze liefde voor vlees draagt namelijk flink bij aan klimaatverandering. Door de boeren en scheten van vee komt er methaan in de lucht. Dit broeikasgas heeft een extreem verwoestende werking, omdat het warmte absorbeert. Een gigantisch, wereldwijd verspreid probleem. En voor als je denkt ‘wat maken die paar scheetjes uit’: alleen al in de VS zorgen koeien voor 22% van de methaanuitstoot.

Afspraak is afspraak

Uit een rapport van de adviesgroep voor internationaal landbouwonderzoek (CGIAR) blijkt dat boeren hun wereldwijde uitstoot met één gigaton per jaar moeten verminderen. Anders halen we de afgesproken doelen niet van de VN-klimaatbijeenkomst in Parijs dit jaar zoals om vanaf 2030 de temperatuur niet meer dan twee graden te laten stijgen. De hoogste tijd dus om de scheten en boeren een poepie te laten ruiken en de uitstoot flink terug te brengen.

Boeren bedenken innovatieve oplossingen

Veel boeren zijn al begonnen om de uitstoot van de 1,3 tot 1,5 miljard koeien op deze planeet onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld door oregano toe te voegen aan hun dieet. Hierdoor worden de koeien minder boerig en winderig.

Een rugzak vol energie

Een innovatieve oplossing komt nu uit Argentinië waar veehouders hun koeien een rugzak laten dragen. Koeienscheten komen terecht in deze rugzak, zo vangen ze ongeveer 300 liter methaan per koe per dag op. Genoeg om je koelkast een hele dag van stroom te voorzien, volgens INTA Informa.

Omega-3 vetten zijn geen oplossing

Andere bedrijven zijn ook bezig met alternatieven voor het opvangen van methaan, of proberen überhaupt te voorkomen dat er zoveel methaan ontsnapt. Danone bijvoorbeeld, geeft haar koeien omega-3 vetten. Daardoor stoten hun koeien tot 30% minder gas uit. Helaas voor Danone geven de koeien ook minder melk door die omega-3. Er zijn dan meer koeien nodig om dezelfde hoeveelheid melk te krijgen. Geen langetermijnoplossing dus. Het bedrijf Cargille pakt het weer anders aan. Zij vangen én bewaren het methaan uit koeienmest onder koepeldaken.

Op zoek naar de beste oplossing

De ideale oplossing laat nog even op zich wachten, maar veehouders zijn in ieder geval druk bezig om hun invloed op het milieu te beperken. Belangrijk voor nu: je weet in ieder geval dat je niet hoeft te schrikken als je langs een wei loopt, waar je opeens koeien met een rugzak aantreft!

Bron: Vice. Afbeelding via INTA Informa

Ook leuk om te lezen: