Essenties.
Groen doen.

Groene innovatie: 'Je huishouden draait voortaan op voedselafval'

Groene innovatie: 'Je huishouden draait voortaan op voedselafval'

Niet schrikken: bijna een derde van ons voedsel belandt in de prullenbak. Hoe gaan we voedselverspilling tot het verleden laten behoren? Dit bedrijf heeft misschien wel de oplossing.

Voor veel mensen en bedrijven is het een persoonlijke missie geworden: voedselverspilling tot het verleden laten behoren. De een probeert het met verbeterde voedseletiketten. Slimme koelkasten geven inmiddels een seintje als houdbaarheidsdata zijn bereikt. Andere bedrijven werken met voedselverspilling van ándere producten: Misadventure Vodka gebruikt afgedankte zetmelen om zijn likeuren te distilleren.

Mooie initiatieven, maar niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat. Uit onderzoek In de VS blijkt dat we jaarlijks 133 miljard pond voedsel weggooien. De cijfers wereldwijd? Niet schrikken: bijna een derde van ons voedsel belandt in de prullenbak. 

Een bedrijf is vastbesloten het tij te keren. SEaB Energy probeert duurzame energie uit ons afval te winnen. Een aanpak vanuit een gesloten systeem dat een buurt of bedrijf transformeert in een zelfvoorzienende energiecentrale. Met ons afval produceren we hier biogas, de basis voor elektriciteit.

"Op dit moment werken we vanuit een buurtcontext", vertelt Sandra Sassow, CEO van SEaB Energy, aan Wired. “De kans is groot dat we in de toekomst in megasteden zullen leven. Dit biedt nieuwe mogelijkheden. We kunnen de manier waarop we afval verwerken decentraal maken. Denk maar aan het niveau van een groot gebouw: alles blijft en gebeurt in één omgeving.

SEaB is vastberaden en heeft de daad bij het woord gevoegd. Het bedrijf ontwierp twee producten waarmee afval op kleine schaal wordt omgezet in energie: De Flexibuster, voor de stedelijke omgevingen. De MuckBuster functioneert juist in landbouwgebieden. Beiden zijn relatief klein en kunnen dus in een appartement- of kantoor worden toegepast.

De trash-to-energy-systemen maken gebruik van zogenaamde anaerobic vergisting. Een reeks biologische processen waarbij micro-organismen biologisch afbreekbaar materiaal afbreken. Met biogas als een van de belangrijkste eindproducten. Dit wordt weer gebruikt voor het produceren van aardgas of elektriciteit. 

Volgens Sassow is dit systeem nog betrouwbaarder dan wind- en zonne-energie. Simpelweg omdat er nooit gebrek aan afval is.

De technologie kent een hindernis: mensen over de eerste twijfel heen laten stappen. Voor veel mensen is het spannend om afval te zien als een oplossing. Sassow heeft er een goed gevoel over. Het bedrijf gelooft in een domino-effect, als de werkwijze van start gaat in gebieden waar al afvalscheidingssystemen bestaan.

Het bedrijf werkt momenteel aan twee al zeer succesvolle casestudies. Beiden boekten al snel goede resultaten en er is al veel interesse van buitenaf voor de technologie. Casestudy 1: een ziekenhuis in Southampton. Nummer 2: non-profit woningbouwproject ‘Place’ in San Francisco. Dit laatste test niet alleen het afvalsysteem maar biedt ook een oplossing voor de huizencrisis van de stad. 

"Het is gebaseerd op het creëren van goedkope, gesubsidieerde woningen in stedelijke gebieden voor jonge bedrijven en kunstenaars. Zij verdienen hier  geld door hun energie, opgewekt met hun eigen afval en zonnepanelen, weer te verkopen.’’ 

Voedselverspilling tegengaan, hele huizenblokken voeden en betaalbare huisvestingsmogelijkheden creëren: we gaan nog ver komen met ons afval. Welkom in de stad van de toekomst!

Bron: GreenMatters.com

Ook leuk om te lezen: