Essenties.
Groen doen.

Champignon: het meest veelzijdige stukje schimmel

Champignon: het meest veelzijdige stukje schimmel

Je bent een fan van champignons óf je gruwelt ervan. Toch is deze witte schimmel niet weg te denken uit de Nederlandse keuken. Vaak als extra groente en soms zelfs als hoofdrolspeler in een gerecht. Maar onze champignon is meer dan alleen een smaakmaker! Bekijk 3 briljante toepassingen.

Restjes champignons besparen 1 miljoen m3 aardgas

Ons bin zuunig: we gooien restjes niet graag weg. Drie Brabantse ondernemers hebben samen met de overheid een proces ontwikkeld dat het kweekafval van champignons omzet in compost, brandstof én duurzame warmte. Het bedrijf Upcycling in Gemert past dit proces toe en verwerkt zo het afval van maar liefst 5 miljoen kilo champignons. De opgewekte energie gaat naar de omliggende tuinders, zo besparen ze 1 miljoen m3 aardgas. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.

Je telefoon leeft langer met een batterij van champignons

Aaargh, je telefoon is leeg. Als het aan de onderzoekers van de Universiteit van Californië ligt, zijn die baalmomenten voorgoed verleden tijd. Ze hebben namelijk het grafiet in batterijen vervangen door champignons. Goedkoop, makkelijk te maken en ook nog eens biologisch afbreekbaar. Ze ontdekten de champignon toen ze op zoek waren naar een goedkope en milieuvriendelijke oplossing. Maar waarom je telefoon dan langer meegaat? Nou, om stroom op te wekken bewegen deeltjes op en neer in een lithium-ionbatterij. Van nature zijn champignons al poreus, daardoor is er genoeg ruimte om te bewegen en energie op te slaan. Maar er zit ook veel kaliumzout in, daardoor ontstaat er steeds meer beweegruimte. Brennan Campbell, een van de onderzoekers, zegt: "Met deze batterijen zul je zien dat je telefoon steeds langer meegaat in plaats van korter. Het is krankzinnig!"

Haal je favoriete schimmel in huis

Normaal wil je zeker geen schimmel in huis. Maar misschien denk je er wel anders over als je de uitvindingen van Maurizio Montalti hebt gezien. Voor zijn ontwerpen gebruikt hij de natuurlijke kracht van champignons: ze breken organisch materiaal af door eroverheen te groeien, met als resultaat stevig en licht materiaal. Zo heeft Montalti al een waterdichte vaas, een oerdegelijke stoel en een lampenkap gemaakt. Zelfs een paar pantoffels zijn gelukt. We weten alleen nog niet of ze net zo warm zijn als onze eigen sloffen. Zijn ontwerpen bieden in elk geval wel een duurzaam antwoord op het gebruik van hout, leer en plastic.

Lang leve de champignon

Champignons blijven ons verbazen met nieuwe trucjes. Hopelijk zitten deze batterijen binnenkort echt in onze smartphones. Rijden onze elektrische auto’s in de toekomst ook op champignons? Dat zou natuurlijk een fantastische ontwikkeling zijn.

Bronnen: Rijksoverheid, het Parool en nature.com.

Ook leuk om te lezen: