Feit. Feestverlichting werkt vaak op lage spanning en heeft daarom een transformator. Zo´n transformator verbruikt stroom. Oók als het licht uitstaat. U kunt dit sluipverbruik voorkomen door de stekker uit het stopcontact te halen als de lampjes uitstaan.

Wat kunt u besparen?

Kerstboomlampjes, lichtslangen of kerststerren. U heeft het allemaal in huis om de boel te versieren. Maar let op, versiert u uw huis en tuin uitbundig? En laat u de feestverlichting de hele dag aanstaan? Dan kost dat u ongeveer 40 euro extra per maand. Zet u de feestverlichting alleen ’s avonds aan? Dan kost dit ongeveer 10 euro voor een hele maand. U bespaard dan dus 30 euro per maand!

Tips voor een laag energieverbruik

Zo houdt u het energieverbruik van uw feestverlichting binnen de perken:

  • Kies voor feestverlichting met led-lampjes. Deze zijn veel zuiniger dan ouderwetse gloeilampjes. Led-verlichting is iets duurder in aanschaf, maar gaat veel langer mee.
  • Kies buiten voor feestverlichting op zonnestroom. Uw stroomverbruik wordt dan nul. De accu laadt overdag op en de ingebouwde sensor zorgt ervoor dat de verlichting ’s avonds automatisch aangaan.
  • Gebruik geen lichtslangen! Dit zijn namelijk enorme stroomslurpers. Gebruik liever snoerverlichting, die is veel zuiniger.
  • Laat feestverlichting niet de hele dag branden. Gebruik een timer om de verlichting in en uit te schakelen. Zo voorkomt u dat de lampjes al bij daglicht aangaan of dat ze de hele nacht onnodig branden.
  • Haal transformatoren uit het stopcontact, daarmee voorkomt u sluipverbruik.