Essenties.
Even binnenkijken.

Het Rietveld Schröderhuis

Wonen in het Rietveld Schröderhuis

Wellicht ken je deze bijzondere woning wel: het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. Het huis, ooit bewoond door Truus Schröder en door Gerrit Rietveld zelf, is volledig uitgevoerd volgens de regels van kunstbeweging De Stijl.

Een bijzonder bouwkavel

Truus Schröder-Schräder woonde met haar man en drie kinderen in de Biltstraat in Utrecht. Toen haar man overleed ging ze op zoek naar een ander huis. Ze vroeg Gerrit Thomas Rietveld haar te helpen zoeken. Beiden konden ze niets vinden dat voldeed. Daarom besloten ze een bouwkavel te zoeken. Los van elkaar vonden ze dezelfde kavel op de Prins Hendriklaan in Utrecht. Een stuk grond dat op dat moment gebruikt werd door voornamelijk truckers als plasveldje. Daar kon Truus Schröder wel om lachen. De grond lag tegen een huizenblok van 4 woningen aan, maar erachter was het polderlandschap dat een wijds uitzicht bood. Dat gaf de doorslag.

Start van de bouw

Nu het juiste stukje grond gevonden was, startte in 1924 bouw van het huis. Rietveld heeft het in nauwe samenspraak met Schröder ontworpen. Dit was het eerste huis dat hij heeft ontworpen. Hij was van oorsprong meubelmaker. Vandaar dat hij zich ook heeft ontfermd over de inrichting van het huis. Het huis is geënt op de idealen van De Stijl en is één van de iconen van de moderne architectuur.

Als je het huis ziet weet je direct waarom. De gevels zijn opgebouwd uit de bekende horizontale en verticale lijnen. Het kleurgebruik is rood, geel, blauw, grijs, zwart, wit.

Het Rietveld Schröderhuis

Sober van binnen en van buiten

Het huis is sober, van binnen en van buiten. Dat was een wens van Truus Schröder. Ze wilde actief blijven leven. Toch was het huis erg luxe voor die tijd. Ze had stromend water in alle kamers. En een toilet boven en beneden. Ook had elke kamer een deur naar buiten. Tot in de details is het huis uitgewerkt. Van een glazen brievenbus, zodat je direct ziet of je post hebt, tot een analoge intercom waardoor bezoek zich kon melden.

De bovenverdieping is wellicht de meest bijzondere ruimte. Het kan namelijk één grote ruimte zijn, maar er kunnen ook meerdere kamers worden gemaakt middels het schuiven van houten panelen. Deze panelen zie je op de bouwtekening niet. Een trucje van Rietveld om de bovenverdieping als zolder op te kunnen geven om een vergunning te krijgen zonder verplichtingen. Tijdens een rondleiding worden alle panelen verschoven. Het is opvallend hoe gemakkelijk dat gaat en hoe veel dat met de ruimte doet. Ondanks het gemak, neemt het schuiven van de vele panelen toch best wat tijd in beslag. Toch heeft Schröder dit elke avond gedaan. Als de kinderen naar bed gingen sliepen ze niet in de open ruimte, maar in hun slaapkamers.

Zwevend huis

Verder is het opvallend dat er geen gordijnen in het huis aanwezig zijn. De ramen en deuren worden afgesloten met houten panelen. Deze hangen in de kamer zelf op dusdanige wijze dat het wegvalt in het geheel. De ramen boven kunnen volledig open. Daardoor lijkt het net of je buiten bent. Als de twee ramen in de hoek openstaan dan valt de hele hoek van het huis weg. Door de zwart geschilderde rand bovenaan het plafond, wordt het zwevende gevoel versterkt.

Het Rietveld Schröderhuis
Het Rietveld Schröderhuis

Werelderfgoed Unesco

Truus Schröder heeft van 1925 tot en met 1985, toen ze stierf, in het huis gewoond. Ook Rietveld heeft in het huis gewoond, nadat zijn vrouw was gestorven. De enige andere bewoners waren studenten, aan wie Schröder de kamers beneden heeft verhuurd.

Rond 1964 werd de kruising met de Prins Hendriklaan vervangen door een viaduct, waardoor het huis ingesloten kwam te liggen. Hierom wilde Rietveld het huis laten afbreken. De omgeving was zo belangrijk voor het ontwerp van het huis dat hij vond dat het huis te veel waarde verloor nu de ruimte eromheen veranderde. Gelukkig is dat niet doorgegaan en staat het huis sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is open voor bezoek. Reserveer wel een kaartje als je wilt gaan op www.rietveldschroderhuis.nl. Het is drukbezocht.

Ook leuk om te lezen: