Essenties.
Even binnenkijken.

Van alle gemakken voorzien: wonen in een slim huis

Van alle gemakken voorzien: wonen in een slim huis

Shazam voor planten, de lampen automatisch aan als de zon ondergaat, een persoonlijk advies als je wat minder geslapen hebt en even kletsen met je televisie... Allemaal slimme oplossingen die het leven van Thijs leuker en gemakkelijker maken. Want daar gaat het om. Thijs (33 jaar) en Sophie hebben slimme producten in huis en gebruiken veel verschillende apps om hun huis zo slim mogelijk te maken. Nou ja, dat doet vooral Thijs. Na een opleiding in hotelmanagement stroomde hij al snel door richting innovatiemanagement, want hij vindt het leuk om slimme oplossingen te bedenken. Thijs: “Als mijn huis er goed uitziet, word ik daar rustig van. Zorgelozer in mijn huis omdat ik niet meer na hoef te denken. Ik heb het goed geregeld.”

Moderne geitenwollensokken

We mogen Even Binnenkijken bij Thijs en Sophie die zichzelf ‘moderne geitenwollensokken’ noemen. Ze hechten veel belang aan producten die lokaal verbouwd en geproduceerd zijn met zo min mogelijk impact op het milieu. Dus geen kleding uit China, maar liever iets van een lokale start-up. Maar lokaal zijn ook de Duitse wijnen op vakantie in Duitsland en de Griekse olijven in Griekenland, want levensgenieters zijn ze.

Van alle gemakken voorzien: wonen in een slim huis

Genieten doen ze ook van de slimme producten in huis. Dit is met name Thijs zijn ‘pakkie-an’. De temperatuur in zijn huis wordt geregeld door een Nest Thermostat E, de verlichting gaat automatisch aan, de televisie bedient hij met zijn stem, de Nest Protect beschermt zijn huis, zijn smartphone herkent zijn planten en de Fitbit om zijn arm stimuleert hem wat extra stappen te zetten, maar geeft ook advies na een kort nachtje slaap.

Thijs ziet zichzelf niet als ‘techie’ en had vroeger geen grote dromen over een modern, slim huis. Hij vindt het vooral interessant hoe producten werken en heeft plezier van het gemak dat ze brengen. Maar het belangrijkste is dat het er mooi uit ziet. Dat is gelijk een nadeel, want deze moderne snufjes zijn snel verouderd en er is zo weer een nieuwe versie beschikbaar. Maar hij gaat niet zo ver dat hij dan ook meteen de nieuwste versie moet hebben.

Van slimme tv tot slimme thermostaat

Van alle gemakken voorzien: wonen in een slim huis

Zijn hobby begon een aantal jaren geleden met een smart tv. In 2014 een heel hip en modern ding, nu zijn er vele op de markt. Thijs: "Een smart tv is een slimme televisie gekoppeld aan je wifi-netwerk, waarmee je alle mogelijkheden van het internet op je televisie hebt. Een scherm dat meekleurt met de kleuren van de show die je zit te kijken. Een apparaat dat reageert op je stem en waar je met je hand kan 'swipen' voor een nieuw programma. De afstandsbediening wordt hiermee bijna overbodig."

Van alle gemakken voorzien: wonen in een slim huis

Al snel volgde de Nest thermostat E. Thijs: “Met de Nest Thermostat E hebben we altijd een warm en comfortabel huis. We vielen voor het design en het gemak. Bij het installeren vertelt het apparaat bijvoorbeeld welke stappen je moet zetten.” Dit smaakte Thijs al snel naar meer.

Daarna volgde een slim verlichtingspakket. Niet meer je bed uithoeven om de lampen uit te doen. Als het Nederlands elftal speelt, kleuren de lampen rood-wit-blauw of worden in een speciale feestmodus gezet tijdens een verjaardagsfeestje. Maar die kleurengekkigheid doet hij maar een paar keer per jaar.

Van alle gemakken voorzien: wonen in een slim huis

Als laatste product kwam de Nest Protect in huis: een slimme rookmelder. Thijs: “Ook hierbij waren we weer onder de indruk van het design. Uitpakken en installeren gaat makkelijk en het is echt een cadeautje. Ik had er bijna meerdere gekocht, zodat ik per ruimte kan horen of er rook of koolmonoxide aanwezig is. Maar daar hangt een flink prijskaartje aan.”

 

 

Alles staat met elkaar in verbinding

De Nest Protect werd al snel via een app gekoppeld aan de verlichting. Mocht er een onveilige situatie zijn, dan worden de lampen automatisch rood. Dit doet Thijs met de IFTTT-app. Met deze app, waarbij de afkorting staat voor ‘If This, Then That’, kun je bepaalde acties koppelen aan bepaalde situaties. In het geval van Thijs, waarbij hij zijn Nest Protect heeft gekoppeld aan zijn slimme verlichting, kan hij bij iedere situatie (rook, koolmonoxide, batterij leeg) een ander kleurtje voor zijn lampen kiezen.

Thijs gebruikt veel apps om zijn slimme apparaten te koppelen en te bedienen. Voor bijna ieder product heeft Thijs een andere app. Of hij dat vervelend vindt? Nee, hij is eraan gewend. Met de Weer App heeft hij ervoor gezorgd dat een kwartier voor zonsondergang de lampen aan gaan. Thijs vertelt: “Iemand anders haalt een kleurstaaltje in de winkel, maar ik heb een app om te zien wat een kleur doet op de muur. Ik vind het leuk om verschillende apps te proberen.”

Voorverwarmde badkamervloer

Maar de techniek werkt niet altijd mee. Zijn Fitbit-horloge gaf zodra hij wakker was een signaal aan de Nest thermostaat zodat de badkamervloer lekker warm werd. Maar helaas, het signaal vanuit de fitbit was niet betrouwbaar genoeg, waardoor het energieverbruik onnodig hoog was. Daarom heeft hij deze koppeling maar weer verbroken.

Zijn er meer nadelen? Tja, hier moet Thijs even over nadenken. “Misschien dat ik er een beetje lui van wordt? Ik hoef niet meer van de bank om je lampen aan te doen, ik hoef de afstandsbediening niet meer te pakken.” Thijs lacht: “Maar ja, als dat het enige nadeel is…”

Privacy

En zijn er ook producten waar Thijs niet voor openstaat? “Ja, ik heb het niet zo op slimme producten met camera’s. De privacy is voor mij nog wel een ding. Het voelt nog niet veilig genoeg. Als zo’n camera gehackt wordt, kan diegene zomaar meekijken in mijn kamer. Daar moeten ze nog wat op verzinnen, voordat ik zo’n camera in huis haal.”

Ook leuk om te lezen: