Essenties.
Even binnenkijken.

Vijftig tinten groen: even binnenkijken in een energiezuinig huis

Vijftig tinten groen: even binnenkijken in een energiezuinig huis

Het is een druilerige woensdagmiddag. De wereld lijkt volledig te bestaan uit grijstinten, tot we de oprit van Wilma en Wim op komen rijden. Hun groene dak knalt ons tegemoet. We kunnen niet wachten om binnen te kijken in hun energiezuinige woning!

Licht en uitzicht in een energiezuinig huis

Licht en uitzicht

Als we binnenkomen, valt ons meteen op hoe licht het in huis is. Dat is ook niet vreemd, want de gehele achterwand bestaat uit glas. In de verte zien we een paar wandelaars op de dijk, maar verder is er geen mens te zien. “Licht en uitzicht, dat zijn wel de sleutelwoorden ja. We vinden het heerlijk om zo vrij te wonen. Als we ’s ochtends wakker worden en de gordijnen open doen, dan genieten we meteen van die brede horizon. En dat terwijl we toch zo dicht bij de stad wonen, want het centrum van Nijmegen is maar een kwartiertje fietsen”, vertelt Wim.

Dat Wim en Wilma zich helemaal thuis voelen, is duidelijk. Aan de eettafel, die grenst aan een grote open keuken, is het een gezellige boel. “Dit is wel echt onze favoriete plek in huis. Alles hier is gericht op het uitzicht. En als Wilma bezig is met koken, dan kan ze toch gewoon meepraten met het gezelschap. Dat is wel zo gezellig natuurlijk.”

Dak met zonnepanelen

Groen op vele vlakken

Niet alleen het dak van het huis is groen. Wim en Wilma hebben diverse energiebesparende maatregelen genomen. Zo liggen er zonnepanelen op het dak van zowel hun huis als de schuur, en zorgt een zonnecollector voor warm water. De zonnepanelen wekken zelfs meer energie op dan dat Wim en Wilma verbruiken. “Als de salderingsregeling na 2023 wellicht op de schop gaat, dan willen we ook graag investeren in een thuisaccu of een elektrische auto.”

Ook de isolatie is goed in orde, want het houtskelet is ingepakt in een dik pak steenwol. “Dat merken we ook aan de energierekening. Ondanks dat dit een vrijstaande woning in het buitengebied is, is ons energieverbruik vergelijkbaar met dat van een flatwoning”, zegt Wim.

“Voordat we dit perceel überhaupt hadden gekocht, waren we al bezig met duurzaam wonen. We begrepen al snel dat je het beste op één paard kunt wedden. Dus niet én isolatie én een warmte-terugwin-installatie. Als je de isolatie goed uitvoert, heb je die installatie eigenlijk helemaal niet nodig”, legt Wim uit. “We zagen het energievraagstuk op ons afkomen en wilden graag een huis voor de toekomst bouwen. Niet alleen qua vormgeving, maar zeker ook qua hernieuwbare energiebronnen. Nu we eenmaal hier wonen, dromen we ook weer verder. We hebben het ‘romantische’ idee om een off-grid woning te bouwen: zonder aansluiting op stroom, gas, enzovoort. Maar dat is echt iets voor de verre toekomst”, lacht Wim.

Tangram

Zowel aan de buitenkant als de binnenkant is het huis verre van standaard. De grote ramen en het schuine dak zorgen ervoor dat dit huis een opvallende verschijning is. “Ons huis is in 2013 gebouwd”, vertelt Wim. “We wilden graag zelf een huis bouwen, met een ontwerp dat anders dan anders was. We hadden al veel huizen bekeken, maar we werden direct verliefd toen we een foto van de nok van het dak zagen, met van die houten lamellen.” Wilma vult aan: “En ik droomde al mijn hele leven van een wit huis, nu zou ik het krijgen ook. Zo kwamen we uit bij de architect van de zogenaamde tangramhuizen, met houtskeletbouw.” Tangram, is dat niet zo’n Chinese puzzel? En inderdaad: “Ons huis bestaat uit vakken van 3,20 bij 3,20 meter, blokken met een vaste grootte dus die je op verschillende manieren in elkaar kan schuiven – net als het tangramspelletje”, verklaart Wim. Ook heel handig: 3,20 is de maximale breedte van objecten die over de weg vervoerd mogen worden. Dat zorgde ervoor dat de bouw supersnel gereed was: “De eerste dag werd de begane grond gebouwd, de tweede dag de eerste verdieping en de derde dag zat het dak er al op. Het voelde alsof je een keer met je ogen knipperde en er ineens een heel huis stond”, lacht Wilma.

Groen dak

Levend dak

Samen met Wim en Wilma lopen we naar buiten. “Het dak is bekleed met zeven soorten vetplantjes. In het begin was het nog wel lastig om de boel in leven te houden. Zeker aan de westkant, waar de wind het vaakst op staat en de zon het langst op schijnt. We moesten heel veel sproeien, maar dat is nog best lastig op een hoog, schuin dak”, vertelt Wim. “Uiteindelijk was na het eerste jaar de helft van de plantjes dood. Gelukkig is de schade hersteld. Nu hebben we alsnog een sproeiinstallatie laten aanleggen, zodat we niet weer met een dood dak komen te zitten.”

 

 

Vijftig tinten groen: even binnenkijken in een energiezuinig huis
Centrale haard met ventilatie door het trapgat

Eén centrale haard

Een van de meest opvallende onderdelen van het huis is de centrale haard. Met de nadruk op ‘centaal’, want de haard staat middenin het huis. “Dit is de enige verwarming in dit huis, met uitzondering van vloerverwarming op de badkamer. Op zolder hebben we een afzuiging staan, die trekt de opgewarmde lucht via het trapgat en verschillende ventilatieroosters de hele woning door. Daarom staat de haard ook in het midden van het huis. Zo houdt deze haard het hele huis warm,” vertelt Wim. “Zelfs zo warm dat we de ventilatieroosters in de slaapkamer na een tijdje dicht hebben gemaakt. We zweetten haast ons bed uit in het de winter, zo warm was het. Dat laat wel zien hoe goed het werkt!”, vult Wilma aan.

‘Het mooiste huis van Lent’

Wim en Wilma krijgen veel reacties op hun woning. “Soms bellen er wel eens mensen aan, die willen weten waar we dat dak vandaan hebben. Iemand heeft ons huis ooit eens ‘het mooiste huis van Lent’ genoemd, dat was echt een compliment”, vertelt Wilma. “En de Nijmeegse 4Daagse komt voor ons huis langs. Dan zie je mensen echt kijken van ‘wauw, wat een bijzonder huis’. Dat maakt me altijd best wel trots!”

Woonkamer met een centrale haard

Vliegenmepper

Buitenaf wonen heeft ook een nadeel: in de zomer zijn er veel muggen. Er is dan ook één thuisregel waar iedereen zich aan moet houden: altijd de hordeuren dicht doen als je naar binnen of buiten gaat. “Ik word altijd helemaal opgevreten door de muggen”, verklaart Wilma. Wim: “Gelukkig heb ik nergens last van. Nou ja, behalve als ik de hordeuren dus weer eens vergeet dicht te doen. Dan krijg ik een vliegenmepper in m’n hand gedrukt en moet ik op muggenjacht. Dan is mijn vrije avond snel voorbij, haha!”

Ook leuk om te lezen: