Essenties.
Even binnenkijken.

Van huis naar thuis

Van huis naar thuis

Door haar vele verhuizingen (13!) weet interieurarchitecte Ilona Kröber van Set in Motion als geen ander hoe belangrijk het is om fijn te wonen. Daarom startte ze in 2013 het project ‘Thuisvoelen’. Inmiddels heeft ze ruim 40 families in Amsterdam-Oost geholpen om hun woning op te knappen. “Bij mensen met weinig geld staat het interieur vaak niet op de eerste plek. Met het project ‘Thuisvoelen’ wil ik gezinnen die in een zorgtraject zitten, helpen om hun woning te verbeteren. Samen met een team van vrijwilligers én de bewoners knappen we 1 ruimte in het huis op.”

Eigen plekje

“In veel huizen is het een bij elkaar geraapt zooitje. Er is niet nagedacht over de indeling en alle muren zijn wit. Door de meubels te rangschikken en een muur te schilderen, bereik je vaak al heel veel. In mijn ogen kun je het ultieme thuisgevoel dan ook met elk budget creëren. Bij het opknappen spelen de bewoners een belangrijke rol. Ze denken mee, brengen hun wensen in en steken de handen uit de mouwen. Op deze manier wordt het echt hun eigen plekje.” 

“Het is zo veel meer dan een ruimte opknappen”

Boven verwachting

“Meestal willen gezinnen de woon- of kinderkamer opknappen, maar ik had ook keer een alleenstaande vrouw die graag haar keuken onder handen wilde nemen. Vanwege haar beperking kan ze niet lang staan; dat maakte het koken lastig voor haar. We hebben toen niet alleen de keuken opgefrist, maar er ook voor gezorgd dat ze zittend bij alle kruiden en keukenkastjes kan. Het resultaat overtrof al haar verwachtingen!” 

Meer zelfvertrouwen

“Toen het project net liep, dachten mensen dat ze een make-over zouden krijgen en zelf niets hoefden te doen. We moesten de verwachtingen dan echt even bijstellen. Maar ook als je uitlegt hoe het wél werkt, zijn ze nog steeds heel enthousiast en dankbaar. Het leuke is dat mensen door dit project meer zelfvertrouwen krijgen. Vaak zeggen ze na afloop dat ze niet hadden gedacht zelf zo veel te kunnen. Ook durven ze makkelijker om hulp te vragen aan familie en vrienden omdat die vaak betrokken zijn geweest bij het klussen. Dat maakt dit project zo veel meer dan een ruimte opknappen!”

Ilona's woontip

“Kies voor een kleur op de muur die je meubels samenbrengt. Heb je bijvoorbeeld een gele bank en blauwe stoelen? Maak de muur dan blauwgroen. Verder kan een tapijt bij de bank niet ontbreken in de winter. Zorg dat het tapijt onder de 2 voorste pootjes van de bank ligt. Op deze manier is de bank geen eilandje maar een onderdeel van de ruimte.”

Meer weten over het project? Neem een kijkje op thuisvoelen.com of stuur een mail naar Ilona.

Ook leuk om te lezen: