Essenties.
Even binnenkijken.

Tiny house

De ultieme vrijheid: wonen in een tiny house

Als je je eerste woning koopt, dan is dat vaak een huis of appartement met meerdere kamers. Noortje en Jan-Willem besloten het anders aan te pakken. Zij ontwierpen en bouwden hun eigen tiny house.

Tiny house

Ruimte, groen, zeecontainers en vrachtschepen

Zo bijzonder als het tiny house is, zo bijzonder is ook de locatie waar het staat. Heijplaat in Rotterdam is een omgeving met veel ruimte en groen omgeven door de havenindustrie. Doordat een nieuwbouwproject niet door kon gaan, hebben Noortje en Jan-Willem de gelegenheid gekregen om tot eind 2018 op deze locatie te wonen. “We wonen hier sinds mei dit jaar en het is echt een fijne plek. Ook hebben we een heel leuke klik met de buren. We hebben veel geluk gehad met deze locatie.”

Geen hypotheek

“Ik wilde geen hypotheek. Waarom zou ik een huis kopen met geld dat ik niet heb? Dat voelde niet goed”, vertelt Noortje. “Jan-Willem is architect en wilde graag zijn eigen huis bouwen. Eerst hebben we gekeken naar kluswoningen en stukken grond. Daar kwamen we niet echt uit. Toen kwamen we op het idee van een tiny house.” Eerst is het koppel antikraak gaan wonen om geld te sparen en ideeën op te doen. Na een tijd goed te hebben nagedacht hebben ze in januari 2016 de knoop doorgehakt. “We zeiden tegen elkaar: nu gaan we het gewoon doen. Tot en met oktober 2016 zijn we bezig geweest met het ontwerp van het tiny house. Van oktober tot mei 2017 hebben we gebouwd. Je rolt er steeds meer in. Je leert meer over de vormgeving en de voorzieningen die je nodig hebt. Pas tijdens het ontwerpen is bijvoorbeeld het idee ontstaan om ‘off-grid’ te gaan. Dat wil zeggen: niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, niet op het riool en niet op de waterleiding.”

Tiny house

Een toilet dat niet stinkt en douchen met regenwater

Off-grid bouwen doe je niet zomaar. Er zijn nog niet veel zelfvoorzienende woningen in Nederland waar je het kunstje kunt afkijken. Daarom hebben Jan-Willem en Noortje veel gekeken naar de botenbouw. “Boten zijn vaak zelfvoorzienend, omdat ze vaak lange tijd op het water zijn. Ook hebben ze handige trucjes voor kleine oppervlaktes. Onze wc is een composttoilet met een ingebouwde ventilator aan de achterkant. Het is fijner dan een normaal toilet, wat ons toilet stinkt niet. Tijdens het doen van je behoefte waait de geur weg. Ook ruikt het minder doordat vaste stoffen van vloeibare stoffen worden gescheiden. Eens in de zoveel tijd moet je de emmers legen. De emmer met de vaste vloeistof (dus je ontlasting) kun je gebruiken voor een composthoop. Dat willen we ook gaan doen als er meerdere bewoners zijn. Gezamenlijk kunnen we een betere composthoop maken.”

“Nederland is een ideaal land om zelfvoorzienend te leven”, licht Jan-Willem toe. “Er zijn genoeg lichturen en er is altijd regen. Ons dak heeft 4 zonnepanelen. Dat is genoeg voor ons energieverbruik. Aan de voorkant van ons huis hebben we alle techniek geplaatst. Daar zitten ook twee grote accu’s in om de zonne-energie op te slaan.”

Om het regenwater goed op te vangen heeft dit tiny house een semi plat dak. Dat wil zeggen een dak met een lichte knik erin. De regen stroomt via het dak door een bak met grind, schelpen en rietplanten. De bacteriën bij de wortels zuiveren het water. “We doen hier alles mee; douchen, afwassen. We durven het alleen nog niet te drinken. Daarvoor laten we het eerst testen. Koken doen we nog met een gastank. We wachten op een goede oplossing om te koken. Elektrisch koken is eigenlijk geen efficiënt gebruik van de zonne-energie.”

Vijftig tinten groen: even binnenkijken in een energiezuinig huis

Liever een eettafel dan een zithoek

Noortje geeft aan dat ze graag een huis van hout wilden. Het is prettig om materiaal te gebruiken dat je ook in een normaal huis hebt. “Wat wij heel belangrijk vonden dat het huis op ons levensritme aangepast zou worden. Ik ga vaak eerder naar bed dan Jan-Willem. In dit huis kan ik beneden slapen als hij boven nog aan het werken is. Dan hebben we geen last van elkaar. In veel huizen is het bed boven. Wij hebben dat dus omgedraaid.“

Tiny house

Daarnaast was het ervaren van de omgeving een belangrijke wens. Daarom zitten er veel grote ramen in het tiny house. Ook is er gekozen voor een badkuip, want dat is handig om je kleren in uit te wassen. Een andere wens was een leefruimte; de woonkamer. De keuken is over de korte kant van het huis geplaatst, zodat je niet naast de volle lengte van de keuken zit. De tafel staat in het midden van de ruimte. Hierdoor is er genoeg plek om lekker te zitten, te eten, te lezen, spelletjes te spelen, met vrienden te tafelen enzovoorts. Noortje: ”Ik heb dat echt van thuis uit meegekregen. Wij zaten altijd aan de eettafel. Dat is nu ook mijn favoriete plek van het huis. Je kunt hier ook zo lekker door het raam naar buiten kijken. Een zithoek is zonde van de ruimte. Daar ga je hangen. Een tafel heeft veel meer functies.” Jan-Willem: “Ik zit graag op de trap/kledingkast. Ook boven op de kussens kun je lekker zitten. Zeker om een filmpje te kijken op je laptop.”

Tiny house

Niet te veel spullen

“Al die spullen heb je niet nodig”, vindt Noortje. “Het is heel bevrijdend om met minder spullen te leven. Een tv heb je niet nodig. Als je wat wilt zien kijk je op je laptop. De tv gaat toch verdwijnen. Wat ik alleen niet wil missen is het schilderij aan de muur. Die heb ik al heel lang. De lampen aan het plafond zouden we ook niet weg willen doen. Die hebben we van vrienden gekregen die oude industriële lampen opknappen. Ook aan de koffiemolen ben ik gehecht. Veel spullen om ons thuis te voelen hebben we dus niet. Als je zelf bouwt voelt het heel eigen. Ik weet nog dat het skelet er stond en dat ik zag hoe groot het was. Dan is het al je huis. Je groeit erin. Het huis zelf is al thuis.”

Tiny house

Vieze schoenen uitdoen in de badkamer

Het tiny house heeft twee deuren; een voor- en achterdeur. “De achterdeur komt uit in de badkamer. Dan kun je daar je vieze schoenen uitdoen. Een nadeel van wonen een tiny house is dat het snel vies wordt. We poetsen om de dag, maar dan ben je ook in 10 minuten klaar.” Veel andere nadelen aan een tiny house ervaren ze niet. “Misschien ons bed. We hebben een klammig bedje op dit moment. Dus we moeten goed luchten en ventileren. Een warme douche hebben we ook niet altijd, maar als de warmtewisselaar voor de kachel is aangesloten dan is dat ook opgelost.”

Tiny House Academy

Naast wonen in een tiny house, hebben Jan-Willem en Noortje de Tiny House Academy in Rotterdam opgericht. “We moeten allemaal iets meer opletten. Genoegen nemen met genoeg. Anders is het niet meer houdbaar met de groeiende wereldbevolking en onze afnemende voorraden. De afgelopen 60 jaar zijn we allemaal gewend om te groeien. Als we zo doorgaan dan hebben we uiteindelijk allemaal niets meer. De situatie is onhoudbaar. Het vraagt om een heel andere economie. Daarnaast zien we in onze directe omgeving dat mensen vast zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld niet weg bij die vreselijke baan, omdat ze het geld nodig hebben. We willen laten zien dat het anders kan. We realiseren ons heel goed dat voor heel veel mensen wonen in een tiny house totaal niet geschikt is. Wellicht dat het zien van deze extreme woonvorm mensen ertoe beweegt om het ook met ‘wat minder’ te doen. Er zijn op dit moment ongeveer 40 bewoonde tiny houses in Nederland. Sommige bewoners zijn, net als wij, actief in het verder brengen van deze woonvorm. Wij vinden dat we in een fascinerende tijd leven. We wonen in Nederland allemaal zo dicht op elkaar. Je bent onderdeel van de maatschappij, dus je moet wel proberen actief mee te doen. Via de Tiny House Academy willen we ons steentje bijdragen.”

Workshops, bouwbegeleiding en cursussen

Jan-Willem geeft de workshops, cursussen en begeleidt tijdens de bouw. “Eerst wilde ik de casco’s van tiny houses bouwen en verkopen, maar dan ben ik volgens oude economische principes bezig. Ik kan beter de nieuwe economie omarmen en de kennis die ik heb overdragen. Daarom heb ik onder andere een cursus opgezet waarin mensen zelf leren hoe ze een tiny house kunnen ontwerpen en bouwen. Vervolgens mogen ze in onze loods aan de slag. We hebben twee bouwplekken. Het werk dat ik doe is heel afwisselend. Dat is het leukste. Ik heb geen winstoogmerk. Iedereen snapt dat je geld moet verdienen om te leven. Maar daar gaat het niet alleen om. Het gaat om het maken van een bewoonbare wereld.”

Wil je verkennen of het bouwen van een tiny house iets is voor jou? Kijk dan op www.tinyhouseacademy.nl. Verder kun je kijken op www.tinyhouserotterdam.nl en www.tinyhousenederland.nl voor initiatieven bij jou in de buurt.

Ook leuk om te lezen: