Essenties.
Even binnenkijken.

Wonen in een woongroep

De toekomst? Samenwonen in een woongroep

Huisje, boompje, beestje… en tien huisgenoten: in een woongroep kan dat zomaar het geval zijn. Studenten die samenwonen is doodnormaal in onze samenleving, onze steden zitten er vol mee. Na je studietijd samenwonen met een groep mensen waarmee je geen relatie, zoals gezin of liefdesrelatie, kennen we bijna niet. Maar daar lijkt verandering in te komen, want woongroepen zijn in opkomst.

De woongroep van Georgia Hauber

Georgia Hauber (52) woont met 8 andere personen in een woongroep in Oud-Zuid in Amsterdam: ‘Wij hebben heel erg geluk, het is een heel mooi pand met een tuin en een dakterras. Verder delen we de keukens en badkamers.’ 

Woonvorm van de toekomst

‘Op een persoon na zijn alle bewoners in onze woongroep tussen de 50 en 70 jaar. Nu ik ouder word, denk ik dat dit een goede manier is voor ouderen om te wonen. Je kunt elkaar steunen en de mensen om je heen om hulp vragen. Ik denk dat het de woonvorm van de toekomst is. Ook omdat ik echt denk dat het heel duurzaam is, doordat je veel met elkaar deelt.’ 

Nadelen

‘Die zijn er zeker! Je moet soms wachten voor de badkamer en natuurlijk zijn er ook spanningen en ruzies. We hebben ook wel mensen in huis gehad met wie het echt moeilijk was om samen te wonen. Bijvoorbeeld mensen met een verslaving. Dat is heel lastig.’

Vrijblijvend

‘In de communes zoals ze in de jaren ’60 zijn ontstaan, was alles openbaar. Ze vonden bijvoorbeeld dat deuren niet nodig waren. Het was een sterke ideologie, een proces van bewustwording. Ze stelden zichzelf vragen zoals: als ik boos ben, wat doe jij dan? Bij ons is alles veel vrijblijvender, we eten niet iedere avond samen. We hebben een bord, daar zet je op ‘wie eet er mee?’. Een keer per maand koken we wel samen en dan bespreken we zaken die er in huis spelen. Iedereen heeft een eigen ruimte van ongeveer 30 vierkante meter. Het wisselt hoeveel ik in mijn eigen ruimte of de gemeenschappelijke ruimtes ben. Dat hangt af van mijn stemming.’

Waarom zou je in een woongroep gaan wonen?

De redenen voor het wonen in een woongroep zijn divers. Het kan een financiële keuze zijn. In veel groepen wordt er dan ook een inkomensgrens gesteld. Maar meestal hebben mensen sociale motieven. Zij vinden bijvoorbeeld dat mensen elkaar meer zouden moeten helpen. Als je in een woongroep woont hoef je daarvoor niet eerst met de buren aan te pappen, want als het goed is wonen die handige mannen (of vrouwen!) al in huis. Of ze wonen in een woongroep omdat ze het veel gezelliger vinden dan alleen wonen. De wereld wordt steeds milieubewuster. Steeds meer mensen gaan op zoek naar ecologisch verantwoorde manieren van wonen. Hierbij kun je denken aan groene stroom, zonnepanelen, recyclen en zelfs een composttoilet. Een duurzame omgeving creëren is samen toch makkelijker dan alleen. 

Hoe blijft het leuk?

Wonen in een commune

Hoe kun je er nou voor zorgen dat het in de praktijk net zo ideaal is als het lijkt? Daar heeft Marc Pauly van het kenniscentrum Filosofie van de Rijksuniversiteit Groningen over nagedacht. In ‘Een huis delen: hoe hou je het leuk?’ zet hij de voor- en nadelen op een rij en geeft hij tips. Wat maakt het wonen in een woongroep wel of niet aantrekkelijk?

Voordelen van wonen in een woongroep

  • De gezelligheid
  • Handig, er is altijd wel iemand met de spullen die je nodig hebt
  • Het is financieel aantrekkelijk
  • Je kunt van elkaar leren
  • Samenleven met gelijkgestemden

Zijn er ook nadelen?

  • Beslissingen nemen in een groep kan moeilijk zijn
  • Mensen in een woongroep zijn nooit echt alleen
  • Kans op conflicten
  • Eventueel huisgenoten waarmee jij geen klik hebt

Tips: hoe hou je wonen in een woongroep leuk?

De eerste tip die Marc geeft is dat het verstandig is om met elkaar goed na te denken over wat voor woongroep je wilt zijn. Wil je bijvoorbeeld regels invoeren of houd je meer van individuele vrijheid? Willen jullie een hechte groep zijn die veel samen doet of liever meer op jezelf zijn?

De tweede tip is: spreek af hoe je nieuwe huisgenoten wilt vinden. Door de juiste selectieprocedure vind je iemand die bij jullie woongroep past. Vaak ontstaan er ruzies over klusjes in huis die te lang blijven liggen. Maak dus afspraken over de corveetaken. Hiernaast geeft hij aan dat conflicten ook voorkomen kunnen worden door een participatieve beslissingsprocedure, een gedeelde visie op samenleven en dat mensen in huis communicatief vaardig zijn. Dus handig om daar ook aandacht aan te besteden.

Een andere tip is om af te spreken hoe je de kosten bijhoudt en verdeeld. Dit is handig voor dingen die gedeeld worden zoals wc-papier, schoonmaakmiddelen, internet en boodschappen voor het avondeten. Voor het organiseren van het avondeten beveelt hij een eetrooster aan met aanwijzing van een kok, zodat je altijd weet of je mee kunt eten óf moet koken. De laatste tip die Marc geeft gaat over de Vereniging van Eigenaren. Bij grote investeringen zoals het opknappen van een dak, zou je kunnen afspreken dat er een meerderheid van 2/3 moet zijn voor akkoord. Dan worden besluiten gemakkelijker genomen.

Ook leuk om te lezen: