Essenties.
Even binnenkijken.

Altijd vakantie: wonen op een camping

Altijd vakantie: wonen op een camping

Lekker in de natuur, genieten van de rust en even helemaal back to basic. Voor veel mensen is kamperen een fijne break van het drukke dagelijks leven. Maar voor Cees en Margriet is het hun thuis. Zij wonen namelijk 7 maanden per jaar op de camping! Wij gingen bij hen langs op de camping om hen het hemd van het lijf te vragen.

Van rijtjeshuis naar caravan

Op een camping gaan wonen is niet iets wat je van de ene op de andere dag besluit. Het gaat een beetje vanzelf, zo weten Cees en Margriet. “Onze dochter kocht een caravan op een beurs. Daar kreeg ze een kortingsbon bij voor deze camping en zo kwam ze hier een keer terecht. Wij werkten toen nog en gingen vaak een week of twee weken naar de camping, even ertussenuit. We hebben daarna een paar jaar een seniorenarrangement gehad. Daarmee kan je voor een bepaald bedrag 150 dagen per jaar op de camping staan. Wel moet je dan met Hemelvaart, Pinksteren en in het hoogseizoen van de camping af. Dat was jammer, want dat waren precies de dagen dat ook onze kleinkinderen bij ons konden komen. Daarom hebben we sinds 4 jaar een vaste plek en dat bevalt ons erg goed!”

Wonen op een camping

Buitenmensen

Oorspronkelijk komen Cees en Margriet uit Nieuwegein. Ondanks dat ze destijds gewoon in een huis woonden, zijn ze altijd al buitenmensen geweest. Er werd er ook toen al gekampeerd. “Onze dochters zijn nog heel lang met ons meegegaan op vakantie naar Italië. Zelfs met hun partners en kinderen erbij. Dat waren heerlijke vakanties!”

Bijzonder wonen

Naast de caravan huren Cees en Margriet een seniorenwoning in Tiel, waar ze in de winter wonen. “Toen onze kleinkinderen geboren werden, wilden we graag wat dichterbij gaan wonen. Op dat moment woonden we namelijk in een huisje in het bos in Lunteren. Een prachtig, zelf ontworpen chalet van 75m2, maar met wel 800m2 grond eromheen. Dat was ook wel heel bijzonder wonen.” Toen Cees aan het begin van de crisis met pensioen ging, besloten ze hun huis te verkopen. Ze kochten een mooie caravan en zijn ze een huis gaan huren. “Dit ook met het oog op de toekomst. Als wij er straks niet meer zijn, hoeven onze dochters zich in ieder geval geen zorgen te maken om een huis dat nog verkocht moet worden. Bovendien hebben we daarmee een hoop troep al gelijk opgeruimd.”

Wonen op een camping

Caravan voelt als thuis

“Wij zijn echte buitenmensen en voelen ons hier aan de bosrand helemaal thuis. Heerlijk in de natuur, je hoort de vogeltjes fluiten en verder bijna niets. Dit voelt dan ook meer als thuis dan ons huis in Tiel. Daar zien we de buren bijvoorbeeld bijna niet. Dat is hier op de camping heel anders.” Op het veldje tussen de caravans in, staat ook een vuurkorf, die ze met een aantal buren samen hebben gekocht. “’s Avonds komen we daar samen en praten we gezellig. De regel is dat iedereen z’n eigen drankje meeneemt. In het begin werd er nog wel eens gevraagd ‘Wil je een biertje?’, maar toen hebben we gelijk gezegd: we spreken nu af dat we gewoon ons eigen drinken pakken. Dan loopt het ook niet uit de hand.” Zo hebben Cees en Margriet nog meer thuisregels op de camping:

  • Iedereen neemt oud hout mee naar de camping en Cees zaagt het zodat het op de vuurkorf kan.
  • We wisselen onderling spullen uit; de één heeft hier een grasmaaier staan, de ander een ladder. Zo hoeven we dat niet allemaal mee te nemen van huis.
  • De auto komt niet op de camping, alleen als je net aankomt of weer weggaat of wanneer je boodschappen hebt gedaan.
  • Vrijdag is frietdag. Wij fietsen dan naar onze dochter die ook hier op de camping staat. Wij doen de boodschappen, zij bakken de friet. Deze regel hebben we thuis ook overgenomen.

 

Wonen op een camping

Groepsapp met de buren

Met de andere kampeerders op een vaste plek, hebben Cees en Margriet een groepsapp. “Wij zijn eigenlijk de enige die hier altijd zijn. De meesten komen alleen in het weekend of met de feestdagen. Na een hagelbui of fikse storm krijgen we al snel de vraag of alles nog goed staat. Dan lopen we met z’n tweeën het hele veld over om alle luifels weer recht te zetten.” Stiekem vinden ze wel dat de meesten geen echte kampeerders zijn. “Vaak doen ze gewoon wat ze thuis ook doen. Ze komen aanrijden en gaan voor de caravan zitten. Sommigen komen hier al 21 jaar, maar komen nooit van de camping af. Dat is zonde, want er is hier zoveel te zien! Wij maken dan ook veel fietstochten in de omgeving.”

 

Wonen op een camping

Luxe van thuis

Cees en Margriet hebben ook de nodige voorzieningen in de caravan aangebracht om het nóg comfortabeler te maken. “We hebben een luxe caravan gekocht met alles erop en eraan: een koelkastje met vriesvak, een toilet, verwarming, warm water en blindering voor alle ramen. Daarnaast hebben we een heater die werkt op gas. Dat is lekker voor de wat frissere avonden. We staan hier al in het voorjaar, dus dan kan het nog best koud zijn. We hebben zelfs wel eens in de sneeuw gestaan!” Voor het douchen gaan Cees en Margriet wel naar het gemeenschappelijke toiletgebouw. “We hebben ooit een douche in de caravan gehad, dat was helemaal niks. Dat was zo klein, als je dan je zeepje liet vallen moest je de deur open doen om het te kunnen pakken.”

 

Alleen in de winter naar huis

Wanneer het einde van het seizoen in zicht komt, zijn ze er wel aan toe om naar hun huis in Tiel te gaan. “Als het wat kouder wordt en het begint meer te waaien, willen we ineens naar huis. Het leven op een camping is echt grotendeels buiten. Als dat niet meer kan, gaan we naar huis. Daar hebben we dan wat meer de ruimte en zitten we niet te dicht op elkaars lip. Ook hebben we thuis lekkere stoelen, dat zit toch een stuk comfortabeler dan het bankje in de caravan. Dan zeggen we tegen elkaar: volgend jaar gaan we niet meer zo lang hoor. Maar in het voorjaar begint het toch al snel weer te kriebelen en willen we weer weg. Vanaf een week voor Pasen mogen we de camping op. We blijven dan vaak tot het einde van het seizoen eind oktober.”

 

Campingtips van Cees en Margriet

Vaak moet je dingen eerst ervaren voordat je eraan denkt. Daarom een paar handige tips, voor langdurig kamperen, van deze ware kampeerprofessionals:

1. Lange haringen

Gebruik lange haringen van minstens 30 centimeter. Als het een tijdje geregend heeft, wordt de grond namelijk wat losser. Gebruik je korte haringen en gaat het hard waaien, dan trekt de wind de deze zo uit de grond. Met lange haringen heb je dat probleem niet!

2. Metalen stokken

Veel tenten hebben tegenwoordig aluminium stokken. Dat is handig als je van camping naar camping trekt, want deze zijn lekker licht. Ga je op een vaste plek staan, dan zijn metalen stokken een betere keuze. Daarmee staat je tent een stuk steviger.

 

Wonen op een camping

3. Verlichte scheerlijnen

Hang lampjes bij de scheerlijnen. ’s Avonds is het op het veld minder goed verlicht en dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Hier heeft iedereen lampjes bij de scheerlijnen, zodat je daar niet over struikelt. Wij hebben er ook één op zonne-energie, die is superhandig.

 

 

4. Goede ondergrond

Sta je zoals Cees en Margriet langer op één plek, zorg dan voor een goede ondergrond in de voortent. Zij hebben hier vlonders met houten platen gelegd, met daaroverheen een kleed. Zo wordt het geen modderboel als het een keer regent. Bovendien is het fijn gelijkvloers.

5. Alles opruimen in de winter

Ruim de kampeerspullen in de winter goed op! Kleden, dekbedden etc. bergen wij altijd thuis op, anders weten de muizen het te vinden.

6. Dubbele inventaris

Koop alles dubbel voor in de caravan. Zo kan het gewoon in de caravan blijven en ben je niet steeds alles aan het verhuizen. Ook is het handig als handdoeken, theedoeken etc. dezelfde kleur heeft zodat het tegelijk in één was mee kan.

 

Hoe woon jij?

Woon jij nou ook anders dan anders? In een boomhut, woonboot of misschien in een zelfvoorzienend huis? Laat het ons weten en wie weet krijg jij ook een mooie fotoreportage van jouw woning!

Ook leuk om te lezen: