Essenties.
Ben jij akkoord?

Willen we voor het energieakkoord betalen?

Willen we betalen voor het energieakkoord?

Deze zomer presenteert de overheid het energieakkoord. Politiek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties zijn nu druk bezig om te kijken met welke maatregelen we minder CO₂ uitstoten en zo de aarde minder verwarmen. Maar wat vindt de Nederlander daar nou van? Dat heeft KantarTNS voor ons onderzocht!

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1080 Nederlanders tussen de 25 en 70 jaar. De onderzoeksresultaten zijn representatief op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stedelijkheid. Hieronder vind je de resultaten van het derde deel van het onderzoek: 'Willen we betalen voor het energieakkoord?'.

Vraag 1: kopen of huren?

Stel dat u maatregelen zou willen nemen om uw woning (meer) te verduurzamen, bent u dan meer geïnteresseerd in het huren of in het aanschaffen van producten en diensten om dit te doen?

Conclusie: de optie om verduurzamende producten en diensten te huren, spreekt slechts een klein deel van de Nederlanders aan, de voorkeur gaat uit naar de koop van producten en diensten. Tegelijkertijd maakt 1 op de 3 Nederlanders geen keuze omdat men niet weet wat goed voor hen zou kunnen werken, dit is nog vaker het geval wanneer men (nog) niet open staat voor maatregelen.

52% is geïnteresseerd in kopen

Vraag 2: wil je zelf betalen voor duurzaam?

Bent u bereid om meer te betalen voor verduurzamende maatregelen in uw woning?

Conclusie: wanneer men al bezig is met maatregelen of hier voor open staat is 5 jaar een acceptabele terugverdientijd voor de investering. De groep die nog overtuigd moet worden, verwacht een kortere terugverdientijd of is überhaupt niet bereid om meer te betalen. Vrouwen, 65+’ers en alleenstaanden zijn minder bereid om extra te investeren in verduurzamende maatregelen.

meeste mensen zijn geïnteresseerd als het binnen 3 of 5 jaar terug te verdienen is

Vraag 3: hoeveel zou je elke maand extra willen betalen?

Hoeveel bent u bereid om per maand meer te betalen aan uw energierekening als hiermee klimaatverandering kan worden gerealiseerd?

Conclusie: 2 op de 3 Nederlanders is bereid een hogere energierekening te betalen wanneer klimaatverandering kan worden gerealiseerd, een bedrag tot 20 euro is in veel gevallen acceptabel. Opvallend is dat Nederlanders boven de 50 jaar en inwoners van het oosten minder geneigd zijn om extra te betalen.

De meeste willen 20 euro elke maand uitgeven voor het energieakkoord

Ook leuk om te lezen: