Essenties.
Ben jij akkoord?

Ben jij akkoord met het Energieakkoord?

Hoe denken we over het energieakkoord?

Vandaag geven we de resultaten van ons onderzoek aan Diederik Samsom én aan jullie! Want hoe gaan we met z’n allen ervoor zorgen dat we minder CO₂ uitstoten? En, wat vindt de gemiddelde Nederlander daar nou van? Dat heeft KantarTNS afgelopen maand voor ons onderzocht!

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1080 Nederlanders tussen de 25 en 70 jaar. De onderzoeksresultaten zijn representatief op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stedelijkheid.

Samenvatting van de resultaten

De meeste Nederlanders hebben wel eens gehoord van het klimaat- en energieakkoord, maar slechts 25% weet ook wat deze precies inhouden. Meer dan de helft denkt er graag over mee. Nu voelen ze zich nog niet goed geïnformeerd, een taak voor de overheid. Nederlanders die het akkoord kennen, weten ook dat de overheid daarmee de uitstoot van CO₂ wil verminderen. Het tegengaan van het opwarmen van de aarde wordt bijna niet genoemd. Nederlanders vinden het belangrijk om de doelen te halen die in Parijs zijn afgesproken. Ongeveer de helft van de Nederlanders ziet daarbij een belangrijke rol voor zichzelf en zijn of haar woning.

1 op de 3 Nederlanders staat open voor óf is al bezig met duurzame maatregelen. Isolatie, slimme verlichting én zonnepanelen staan vaak bovenaan het verlanglijstje. Waarom? Nou, ze willen energie besparen én bijdragen aan een betere wereld.Ze weten dat het belangrijk is om de woning duurzaam te maken. Wat houdt hen tegen om het te doen? Een gehuurde woning óf de extra kosten die verduurzamen met zich meebrengt. Ze snakken naar informatie over de kosten en opbrengsten. Het zou ook fijn zijn als woningcorporaties duidelijk aangeven wat een huurder wel of niet kan.

De meeste Nederlanders willen duurzame producten en diensten het liefste kopen. Een terugverdientijd van 5 jaar is dan prima. Ongeveer de helft vindt het oké om een bedrag tussen de 1 en 20 euro extra te betalen voor het klimaat.

Bekijk de resultaten:

  1. Wat weten we van het energieakkoord?
  2. Nemen we duurzame maatregelen?
  3. Willen we betalen voor het energieakkoord?

Ook leuk om te lezen: