Micro-omvormers worden steeds vaker toegepast bij zonnepanelen. Ze zijn kleiner dan normale omvormers en bieden in bepaalde situaties veel voordelen ten opzichte van de grote omvormers. Een micro-inverter is namelijk in staat om de maximale opbrengst uit een zonnesysteem te halen. Hoe doet een micro-omvormer dat precies?

Wat is een micro-inverter of micro-omvormer?

Een micro-inverter is de Engelse benaming voor een micro-omvormer. Dit is een omvormer die direct op het zonnepaneel geplaatst is. Dit in tegenstelling tot een grote omvormer op een andere locatie, waar de stroom van alle zonnepanelen samenkomt. Hoewel het woord ‘micro’ doet vermoeden dat het een zeer klein apparaatje is, is dat niet het geval. Meestal heeft een micro-omvormer voor zonnepanelen een afmeting van ongeveer 20 centimeter lang en 15 centimeter breed. Daarmee zijn ze natuurlijk wel een stuk kleiner dan de grote omvormers die de meeste mensen kennen. Een micro-omvormer regelt het omzetten van de stroom van één, of soms twee, zonnepanelen. Het kastje zet de spanning van de zonnepanelen direct om naar 230 Volt, dat in huis gebruikt kan worden. De meeste micro-omvormers zijn voorzien van een zender, waarmee de eigenaar elke omvormer individueel kan uitlezen en de opbrengst in de gaten kan houden.

Wat is het verschil tussen een micro-omvormer en een gewone omvormer?

In Nederland worden de meeste nieuwe zonnepanelen installaties geïnstalleerd met zonnepanelen die op één grote omvormer zijn aangesloten. De zonnepanelen worden in een aantal groepen verdeeld en met kabels aan elkaar verbonden. Zo wordt het voltage van ieder zonnepaneel bij elkaar opgeteld en ontstaat een hoge spanning. In deze grote omvormer komen de kabels van een of meerdere groepen zonnepanelen samen en worden daar netjes omgevormd naar 230 Volt, dat direct in de woning gebruikt kan worden of aan het energienet teruggeleverd kan worden. Een micro-inverter is juist ontworpen om zijn werk te doen op het zonnepaneel zelf. Zo sluit u bijvoorbeeld gemakkelijk één zonnepaneel aan op het lichtnet, zonder dat u een dure grote omvormer hoeft te kopen.

Bij grotere systemen met veel micro-omvormers worden alle afzonderlijke omvormers aangesloten op een kabel, die netjes achter de panelen weggewerkt wordt. Zo hoeft u bij een systeem van 16 panelen niet 16 stekkers in het stopcontact te steken.

Wat zijn de voor- en nadelen van micro-omvormers?

Micro-inverters hebben een aantal voordelen, maar ook enkele nadelen ten opzichte van de gebruikelijke grote omvormers.

Voordelen van een micro-omvormer

Een groot voordeel van een micro omvormer is dat hij per zonnepaneel gedurende de hele dag de maximale opbrengst realiseert. Een zonnepaneel staat dus niet meer onder invloed van andere zonnepanelen. Als er bij een installatie met een grote omvormer schaduw op een zonnepaneel valt, is dat van invloed op de hele string. Een hele rij zonnepanelen die aan elkaar verbonden zijn kan dan niet meer goed werken, terwijl er meestal maar één van meerdere panelen last van de schaduw heeft. Het is dan zonde om de opbrengst van de andere panelen te verliezen. Natuurlijk heeft het zonnepaneel waar schaduw op valt met een micro-omvormer hier nog steeds last van, maar dat is dan niet meer van invloed op het geheel. Als u zonnepanelen naast een dakkapel of schoorsteen plaatst, kan het toepassen van micro-omvormers een goed idee zijn en een hoger rendement opleveren.

Een ander voordeel van het gebruik van micro-inverters is dat u minder beperkt bent in de vorm van het totale systeem. U mag verschillende zonnepanelen gerust op andere plaatsen monteren. Bij een conventionele grote omvormer moeten de zonnepanelen vaak tegen elkaar aan gemonteerd worden om de kabels met elkaar te kunnen verbinden. Bovendien bespaart het u ruimte in huis, omdat u geen grote omvormer hoeft te monteren. Daarnaast maken sommige grote omvormers een zoemend, brommend of tikkend geluid, wat als vervelend kan worden ervaren. Met micro-omvormers heeft u hier helemaal geen last meer van.

Nadelen van een micro-inverter

Een micro-omvormer biedt veel voordelen, maar heeft ook een belangrijk nadeel. Omdat de omvormer direct onder het zonnepaneel gemonteerd is, is het bij een storing vaak erg lastig om hem te bereiken. Als een micro-omvormer onverhoopt kapot gaat, kunnen de kosten voor herstel daardoor snel oplopen. Gelukkig houdt u de omvormers makkelijk op afstand in de gaten en weet u precies welke micro-inverter een probleem geeft. Ondanks dit nadeel, is de verwachting dat micro-omvormers vooral voor kleinere installaties en vanwege de ongeëvenaarde flexibiliteit een groot deel van de Nederlandse markt zullen gaan veroveren.