Zonnepanelen op het dak van uw huis zorgen voor schone energie. Overdag wekt u zonne-energie op die u gebruikt voor al uw elektrische apparaten. Het is mogelijk dat uw zonnepanelen meer stroom produceren dan u verbruikt, bijvoorbeeld op heel zonnige dagen. In dat geval levert u deze overgebleven energie eenvoudig weer aan ons terug.


Stroom terugleveren: wat houdt het in?

Soms produceren uw zonnepanelen zo veel stroom dat u zelf niet alles kan verbruiken. In dat geval gaat de overbodige stroom terug naar het stroomnetwerk. Nederland is op dit gebied een voorloper op andere Europese landen waar dit nog niet mogelijk is. Daar komt waarschijnlijk verandering in, maar in Nederland profiteren we alvast van deze bijzondere techniek.


Hoe werkt het terugleveren?

Wanneer zonnepanelen meer energie opwekken dan nodig, wordt deze stroom teruggeleverd aan het net en beschikbaar gemaakt voor andere mensen. Zo gaat er niets verloren. Hiervoor krijgt u natuurlijk een vergoeding. Andersom kan ook, als u meer stroom verbruikt dan u zelf heeft opgewekt. In dat geval gebruikt u dan de energie van het stroomnetwerk. Dit heet salderen.


Deze twee verbruiksstromen worden tijdens de zogenaamde saldering tegenover elkaar gezet. Daarbij wordt er gekeken of u nog iets moet betalen of dat u een vergoeding ontvangt. Dat laatste is het geval wanneer u meer stroom teruggeeft dan u heeft verbruikt. Een leuk voordeel.


Ik wil ook stroom terugleveren. Wat moet ik doen?

Bent u van plan stroom aan ons terug te leveren? Dan is het belangrijk dat u dit bij ons meldt. Let daarna goed op het type meter in uw meterkast en de aansluitwaarde. De waarde vindt u op uw energienota. Is de aansluitwaarde hoger dan 3 x 16 A? Dan moet u zich voor de installatie van de zonnepanelen aanmelden. Is uw aansluitwaarde gelijk aan of kleiner dan 3 x 16 A? Dan doet u de aanmelding binnen een maand na installatie. Daarnaast is het belangrijk dat u:

  • stroom bij ons afneemt
  • een geschikte elektriciteitsmeter heeft
  • een aansluiting voor klein verbruik heeft (een waarde van maximaal 3 x 80 A)

Wat gebeurt er na de teruggave?

Wanneer na de saldering blijkt dat u inderdaad recht heeft op een teruggave, krijgt u deze in de vorm van een zogenaamde terugleververgoeding.