Zonnepanelen zorgen voor een lagere energierekening en hebben veel voordelen. Helaas is dat niet het geval als er iets mis is met de panelen. Een slechte installatie levert bijvoorbeeld vaak problemen op. Lekkende zonnepanelen komen dan voor. Lees hieronder hoe onze installateurs dit soort problemen voorkomen.


Een professionele installatie

Lekkende zonnepanelen zijn meestal het gevolg van een onprofessionele installatie. De panelen krijgen namelijk vaak te maken met zware weersomstandigheden, zoals wind, regen en hagel. Wanneer ze niet goed zijn geïnstalleerd, lekt er water via de losliggende dakpannen naar uw woning. Dat zorgt natuurlijk voor waterschade.


Lekkage via de zonnepanelen is gelukkig goed te voorkomen met een vakkundige aanleg. Onze installateurs letten daarom op:


  • Het juiste aantal dakhaken
  • Controle van bestaande ongemakken
  • Betrouwbaar bevestigingsmateriaal
  • Een nette aansluiting

Het juiste aantal dakhaken

Lekkage via de zonnepanelen kan onstaan wanneer er te weinig dakhaken worden gebruikt. Dakhaken zorgen voor de bevestiging van de panelen aan het dak. Onze installateurs hanteren daarom de vuistregel om minimaal één dakhaak per 85 cm te gebruiken. Is er bijvoorbeeld sprake van eenn dakhaak per anderhalve meter? Dan komt er te veel druk te staan op de haken. Het resultaat daarvan is waterschade, veroorzaakt door een vervormde of opgetilde dakpan.


Controle van bestaande problemen

De installateur inspecteert uw dak van tevoren op bestaande scheuren en andere vormen van schade. Het is namelijk erg lastig dit soort beschadigingen nog te repareren wanneer de panelen eenmaal zijn neergezet.


Betrouwbaar bevestigingsmateriaal

Sommige zonnepanelen worden aan het dak bevestigd door middel van een kliksysteem. Onze servicepartners gebruiken dit niet. Deze systemen schieten namelijk snel los en zijn daarom niet goed bij bijvoorbeeld veel regen. Het is beter om gebruik te maken van een materiaal dat wel zorgt voor een blijvende bevestiging op de dakconstructie.


Een nette aansluiting van dakpannen

Na de bevestiging sluit uw installateur de dakpannen weer netjes en vakkundig op elkaar aan. Dit doet hij door inkepingen in de dakpannen te maken die zorgen voor een perfecte aansluiting. Zonder deze inkepingen ontstaan er kieren en zelfs losliggende dakpannen.