Zonnepanelen zijn populair: u bespaart er op een duurzame manier veel energiekosten mee. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning. Denkt u erover om zelf zonnepanelen te plaatsen? Wij zetten voor u de voors en tegens op een rij.


Bespaar met zonnepanelen

Zonnepanelen vinden de laatste jaren hun weg naar steeds meer daken. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Daarom wekt u er op een duurzame wijze uw eigen stroom mee op. De voordelen van zonnepanelen zijn indrukwekkend: ze zijn milieuvriendelijk, duurzaam, zorgen voor een flinke besparing op uw energierekening, vragen weinig onderhoud en u verhoogt er zelfs bij verkoop van uw woning de waarde van uw huis flink mee door een gunstiger energielabel.


Veel mensen denken erover na om zelf hun zonnepanelen te plaatsen. Zodat ze de kosten van een installateur besparen. Of omdat ze zelf handige en ervaren klussers zijn. Wij leggen u uit hoe het werkt en waarom u het plaatsen van uw zonnepanelen misschien toch het beste uitbesteedt.


Zelf zonnepanelen plaatsen - hoe werkt het?

Het is natuurlijk mogelijk om zelf zonnepanelen plaatsen. Er komt wel heel wat bij kijken. Waar u allemaal aan moet denken? En wat u moet regelen?


  • U heeft een goede voorbereiding nodig: legt u de zonnepanelen horizontaal of verticaal? Komen de zonnepanelen naar het zuiden te liggen? En hoeveel zonnepanelen wilt u eigenlijk plaatsen? In de voorbereiding heeft u daarom een goed legplan nodig. Daarnaast is het aan te raden om de zonnepanelen op een bewolkte dag te leggen. Daar voorkomt u ongelukken mee. Op een zonnige dag krijgt u namelijk last van de weerkaatsing van het licht.
  • Aanschaf van gespecialiseerd materiaal om de zonnepanelen mee vast te zetten, inclusief rails en dakhaken. Hiervoor heeft u advies nodig, zodat u geen verkeerde (of zelfs gevaarlijke) keuzes maakt.
  • De bekabeling aanleggen: de bekabeling moet waterdicht zijn. Zo is het beschermt tegen de regen. Hiervoor heeft u speciale doorvoerpijpen nodig en maakt u een gat in het dak van ongeveer 2 cm. Dit is echt een klus die heel precies moet worden uitgevoerd, zodat regen of sneeuw geen kans hebben om uw woning binnen te dringen. Onze installateurs hebben daar natuurlijk verschillende oplossingen voor.
  • Het plaatsen van een omvormer en de zonnepanelen hierop aansluiten. De zonnepanelen worden altijd in lusvorm aangesloten. Soms moeten er meerdere lussen gemaakt worden en per lus dient u dan 2 DC-kabels (een plus en een min) op de omvormer aan te sluiten. Dat is heel erg technisch. Ook dit is een lastig karweitje voor wie het niet gewend is.
  • De omvormer aansluiten op de groepen in de meterkast. Dit is behoorlijk ingewikkeld, zeker bij oudere woningen. Eigenlijk werk voor een ervaren elektricien.

De besparing waard? Een voorbeeld

Wilt u zelf zonnepanelen plaatsen op uw woning? U bespaart dan natuurlijk de kosten van de installateur. Dit is voor 12 zonnepanelen bijvoorbeeld zo'n € 800. Met 12 zonnepanelen wekt u voldoende energie op voor een gemiddeld huishouden. Die € 800 lijken dan een mooie besparing. Maar er komt zoveel kijken bij het zelf zonnepanelen plaatsen dat de besparing niet opweegt tegen de risico's.


De kosten van de installatie zijn snel weer terugverdiend. Maar een ongeluk is zo gebeurd en met verkeerd aangelegde zonnepanelen is niemand voordeliger uit.


Nadelen van zelf zonnepanelen plaatsen

Bent u geen ervaren klusser? Dan is het af te raden zelf uw zonnepanelen te plaatsen. Het werken op hoogte is bovendien voor iedereen gevaarlijk. De stappen moeten stuk voor stuk zonder fouten en erg nauwkeurig worden uitgevoerd. Slecht aangelegde zonnepanelen zorgen namelijk voor grote problemen als lekkages of een kapot dak. Ook ontstaat er brand als de groepen in de meterkast niet voldoende capaciteit hebben.


Het zelf installeren van zonnepanelen is wel mogelijk, maar dus zeker niet makkelijk en het kent vele gevaren. Daarom raden wij over het algemeen aan om deze lastige klus door een van onze ervaren installateurs te laten uitvoeren. Zij hebben veel ervaring en helpen u graag bij het veilig plaatsen van uw zonnepanelen.