Waterkracht is een schone energiebron. Welke voordelen heeft waterkracht nog meer? Heeft waterkracht ook nadelen? Welke oplossingen zijn er voor de nadelen van waterkracht? We zochten het voor u uit.


Wat is waterkracht?

Stromend water heeft de neiging om alles mee te nemen wat het tegenkomt. De kracht waarmee het water dat doet, noemen we waterkracht. Een turbine gebruikt waterkracht als energiebron. Het stromende water laat de schoepen van de turbine draaien. De turbine wekt dan elektrische stroom op, net zoals de dynamo van een fiets dat doet.


Wat zijn de voordelen van waterkracht?

Waterkracht heeft allerlei voordelen. Enkele voordelen van waterkracht zijn:

  • Waterkracht is schoon. Er hoeven geen grondstoffen voor te worden gewonnen, en er ontstaan geen afvalproducten. Er is dus ook geen vervoer nodig van grondstoffen of afval.
  • Waterkracht is een energiebron die nooit opraakt.
  • Waterkracht is goedkoop. Voor de bouw van de waterkrachtcentrale is wel een investering nodig, maar daarna zijn de kosten heel laag. Een waterkrachtcentrale gaat tientallen jaren mee.
  • Waterkracht maakt het mogelijk heel veel energie op te wekken.
  • Waterkracht is niet afhankelijk van het weer. Waterkracht is dus een veel betrouwbaardere energiebron dan zonnestroom of windenergie.

Wat zijn de nadelen van waterkracht?

Helaas heeft waterkracht ook nadelen. De belangrijkste nadelen van waterkracht zijn:

  • Stuwdammen en stuwmeren veranderen de leefomgeving van allerlei planten en dieren in de omgeving. Deftig gezegd: het ecosysteem loopt schade op.
  • Ook de mens kan last hebben van stuwmeren, bijvoorbeeld doordat een dorp onder water komt te staan.
  • Vissen die tegen de stroom in zwemmen, komen niet langs de waterkrachtcentrale. Vissen die met de stroom mee gaan, worden vermalen door de schoepen.

De nadelen van waterkracht beperken

Eén van de grootste nadelen van waterkracht is de vissterfte. Met visgeleidingssystemen is het mogelijk dit nadeel te beperken. Visgeleidingssystemen leiden vissen weg van de centrale. Ze vervolgen hun weg dan via goten, buizen en vistrappen. Visgeleidingssystemen zijn sinds december 2002 verplicht bij alle waterkrachtcentrales.