Een slimme meter heeft veel voordelen. We zetten deze graag voor u op een rijtje, zodat u zeker weet waarom u het plaatsen van een slimme meter door uw energieleverancier zeker niet moet weigeren. Echter, u bent natuurlijk altijd vrij om de installatie van een dergelijke meter te weigeren. Het laten plaatsen is daarom ook geen verplichting.


1. Het geeft inzicht in uw energieverbruik

Meten is weten, dat is een feit. Want zodra u iets opmeet of bijhoudt, dan weet u precies hoe iets in elkaar steekt. Wanneer u bijvoorbeeld de vloer van de woonkamer opmeet, dan weet u ook precies hoeveel vloerbedekking u nodig heeft. Zo koopt u niet te veel of te weinig. Dat geldt natuurlijk ook voor het verbruik van energie in uw woning. Als u weet hoeveel energie u verbruikt, kunt u bewust zelfs gaan besparen. Let wel: energie besparen moet u zelf doen. De meter geeft alleen inzicht in het verbruik. U krijgt hiervoor tweemaandelijks een overzicht.


2. Energieleveranciers kijken niet dag en nacht met u mee

Een veel gehoorde reden om niet aan een slimme meter te beginnen, is dat uw energieleverancier precies kan zien hoeveel energie u verbruikt, wanneer u slaapt, thuis bent of lange tijd van huis bent. Veel mensen vinden dit een inbreuk op hun privacy en noemen dit een reden om de slimme meter maar niet in huis te halen. Wees gerust: de energieleverancier mag slechts een keer per jaar uw verbruiksgegevens inkijken voor de jaarafrekening, tenzij u aangeeft dat uw slimme meter vaker uitgelezen mag worden, bijvoorbeeld om de twee maanden.


3. Uw gegevens zijn veilig

Als een hacker echt wil, dan zijn privégegevens nergens veilig. Hoewel uw gegevens via het internet verzonden worden, wil dat niet zeggen dat uw gegevens te grabbel liggen. De energiemaatschappijen doen er alles aan om uw privacy te beveiligen. Daar kunt u op vertrouwen.


4. U hoeft geen meterstanden meer door te geven

Vindt u het vervelend dat er een servicemedewerker van de energiemaatschappij bij u langs moet komen voor het opnemen van de meters? En vindt u het lastig om zelf de meterstanden door te geven? Met een slimme meter hoeven beide niet meer. De energiemaatschappij leest namelijk van op afstand uw meterstanden af voor de jaarafrekening. Dat is pas gemakkelijk. Wist u ook dat het mogelijk is om de slimme meter uit te zetten? Wilt u niet dat de energiemaatschappij op afstand uw meter uit kan lezen? Laat de communicatieve mogelijkheden van uw meter dan uitzetten. Zolang de netbeheerder weet dat u energie ontvangt van uw energieleverancier, heeft u gewoon stroom. U moet dan wel zelf de meterstanden doorgeven.


5. De energierekening is betrouwbaar

Het opnemen van de meterstanden via de slimme meter is een stuk gemakkelijker en betrouwbaarder. U weet zeker dat de juiste getallen doorgegeven worden, waardoor de jaarrekening nauwkeuriger is. Bovendien is het ook gemakkelijker bij een verhuizing, omdat de meterstanden snel en gemakkelijk worden doorgegeven.


Wist u dat salderen anders werkt met een slimme meter?

Heeft u zonnepanelen en wekt u dus zelf energie op, dan is het goed om te weten dat het terugleveren van energie (het zogeheten salderen) anders werkt dan met een gewone meter. Een slimme meter registreert de energie die overblijft apart, zodat uw energieleverancier kan berekenen wat u terugbetaald krijgt voor de overgebleven opgewekte energie. Een ouderwetse draaischijfmeter houdt de opgewekte energie niet apart bij, maar draait als het ware terug. Uw verbruik en opgewekte stroom worden dus direct tegen elkaar weggestreept. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met onze klantenservice, wij helpen u graag verder met een passend advies.