Alles over de terugleververgoeding

De stroom die u opwekt met uw zonnepanelen, gebruikt u natuurlijk in uw eigen huis. Zo wordt de zonne-energie direct gebruikt om bijvoorbeeld uw televisie, computer en wasmachine aan te kunnen zetten. Maar het kan zijn dat u meer stroom hebt, dan u gebruikt. Dat overschot kunt u weer het stroomnet opsturen, zodat andere mensen er gebruik van kunnen maken. Dat heet terugleveren. Zo blijft er niks over en wordt de energie niet verspild. Het is dus goed voor het milieu en u krijgt er ook nog eens een vergoeding voor.

Wat is teruglevering?

Met zonnepanelen wekt u voor een groot deel zelf de energie op die u thuis meteen gebruikt. Wanneer er te weinig is opgewekt, maakt u automatisch gebruik van de stroom van het gewone stroomnetwerk, en wanneer er genoeg stroom is, de stroom die u zelf opwekt. Als u meer stroom opwekt dan u gebruikt, blijft er een deel over. Door deze energie terug het stroomnet op te sturen, gaat er niks verloren en draagt u bij aan een groenere wereld. Dit heet terugleveren.

Wat levert het op?

Naast een bijdrage aan een beter milieu kan teruglevering nog iets opleveren. Als blijkt dat u meer teruglevert dan u gebruikt, krijgt u van ons aan het einde van het jaar een deel terug, exclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw. Het terugleveren levert u dus ook nog eens een leuk voordeeltje op.

Wat komt er op de rekening te staan?

Het terugleveren van stroom zal uw rekening natuurlijk alleen maar positief veranderen. Terugleveren zorgt namelijk voor een financieel voordeel voor u, dus uw meter loopt er eigenlijk door terug. Dit wegstrepen van eigen gebruik tegen teruggeleverd stroom heet salderen. Het bedrag op uw rekening dat u moet betalen zal er natuurlijk een stuk lager door zijn. Dat is wat u op uw rekening ziet.

Meer lezen?

Terug naar alle blogs