Het begrip duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere plek in ons leven. Duurzaamheid wordt ook door de overheid volop gestimuleerd, bijvoorbeeld bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen voor uw woning, bedrijf of sportvereniging. Welke subsidieregelingen zijn er in 2017 op zonnepanelen? U leest het hier.


Subsidie zonnepanelen 2017 voor particulieren

Particulieren profiteren optimaal van subsidieregelingen op de op de aanschaf van zonnepanelen, ook in 2017. Via de overheid zijn er diverse regelingen mogelijk:

 • Energiebespaarlening
  Als trotse woningeigenaar sluit u een lening af met een zeer gunstige rente voor de financiering van zonnepanelen. Uiteraard is het belangrijk dat u deze lening gebruikt voor duurzame verbeteringen aan uw woning. Ga hier slim mee om en neem nooit onnodig een lening, maar kies ervoor als het handig voor u is. Het maakt het voor velen al snel mogelijk zonnepanelen te kopen.
 • Btw-teruggave
  Zowel op het materiaal als de installatiekosten van zonnepanelen krijgt u de 21% btw terug. Dit vormt voor velen de belangrijkste reden om voor zonnepanelen te gaan. Een heerlijk financieel voordeel, dat zonnepanelen eigenlijk 21% goedkoper maakt. Koopt u uw zonnepanelen bij ons, dan zorgen wij voor het terugvragen van de btw. Zo weet u zeker dat alles lukt en heeft u weer een zorg minder.
 • Subsidie via de gemeente
  Via de lokale gemeente zijn er ook verschillende regelingen mogelijk om voordelig zonnepanelen aan te schaffen. Vaak kan ook daar een financiering worden geregeld tegen een lage rente. Een eenmalige bijdrage in de vorm van een geldbedrag (een subsidie) behoort ook tot de mogelijkheden. Dit verschilt wel per gemeente, maar het is absoluut de moeite waard te bekijken wat uw gemeente aanbiedt.

Subsidies voor bedrijven

Niet alleen particulieren profiteren van subsidies op zonnepanelen. Er zijn diverse fiscale voordelen voor ondernemers:

 • Milieu-investeringsaftrek
 • Kleinschaligheidsaftrek
 • Willekeurige afschrijving milieu-investeringen
 • Verhoging van de energie-investeringsaftrek

Vergeet dus ook als bedrijf niet dat het aantrekkelijk is zonnepanelen aan te schaffen. Zelfs sportverenigingen krijgen 30% van de kosten terug. Ook dit laat zien dat het steeds makkelijker wordt om voor groene energie te gaan.