Steeds meer slimme thermostaten

Steeds meer huishoudens gebruiken een slimme thermostaat in plaats van een ouderwets model. Maar liefst 600.000 huishoudens om precies te zijn, blijkt uit onderzoek van Multiscope. Maar, wat zijn nu precies de voordelen van een slimme thermostaat, wat kun je ermee en hoe gebruik je de slimme thermostaat?

Wat is een slimme thermostaat?

Met een slimme thermostaat kunt u besparen. Niet alleen op uw energierekening, maar ook een hoop moeite. Het idee achter een slimme thermostaat is namelijk dat een groot deel van de verwarming geautomatiseerd wordt. Zo heeft u er zelf geen omkijken meer naar en is de temperatuur altijd juist. Een slimme thermostaat weet precies van welke temperatuur u houdt en past zich daarop aan. Dat wil zeggen dat deze in staat is te leren van het gedrag van de bewoner.

Meer gemak en comfort

Zo’n 39 % van de ondervraagden gaf aan dat gemak en comfort de belangrijkste redenen zijn om te kiezen voor een slimme thermostaat. Daarnaast speelt ook een lager energieverbruik een rol, de overige veel voorkomende redenen zijn namelijk: inzicht in verbruik en uitgaven (33 %), controle over het energieverbruik (28%), kostenbesparing (27%).

Hoe werkt een slimme thermostaat?

De werking van slimme thermostaten verschilt per merk. Essent heeft gekozen voor de Nest Learning Thermostat. De slimme thermostaat van Essent werkt als volgt:

  • Nest leert welke temperaturen u prettig vindt en programmeert vervolgens zichzelf, dit duurt ongeveer een week 
  • Nest verlaagt automatisch de temperatuur als u weg bent om te helpen energie te besparen. Hij gebruikt daarvoor ingebouwde sensoren en zelfs de locatie van uw mobiel. 
  • Via wifi is de temperatuur op afstand vanaf mobiel, tablet of laptop aan te passen

Hoeveel energie kunt u besparen?

Of een slimme thermostaat een besparing oplevert ligt aan het gebruik ervan. Nest laat bijvoorbeeld elke dag zien hoeveel energie u verbruikt. Zo kunt u precies zien wanneer u meer energie verbruikt. Ook geeft Nest tips hoe u het verbruik kunt verminderen. Het is nog wel aan u om die tips op te volgen.
Ook hangt de besparing af van uw huidige gebruikspatroon. Bent u al heel energiebewust bezig, dan zal de besparing kleiner zijn dan wanneer u niet omkijkt naar wanneer u de verwarming aan heeft staan. Ook hangt de besparing af van de grootte van uw huis, aantal kamers en gezinssamenstelling.

Voor wie is een slimme thermostaat zinvol?

Iedereen met centrale verwarming kan een slimme thermostaat gebruiken. Het merendeel van Nederland kan er dus gebruik van maken, maar is dit ook handig? Een slimme thermostaat is vooral handig voor mensen die zich in het volgende herkennen:

  • U vergeet regelmatig de verwarming lager te zetten als u gaat slapen of de deur uit gaat. Met een slimme thermostaat weet u zeker dat uw huis nooit verwarmd wordt als dit niet nodig is. 
  • U vindt het lastig om uw warme bed uit te komen in de winter. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat uw huis lekker warm is tegen de tijd dat de wekker gaat. 
  • Als u wilt besparen op uw energierekening, maar niet weet hoe u dit kunt doen.
  • Voor mensen die een smart home hebben of willen

Smart home is de toekomst

Een smart home is een huis wat de bewoner extra comfort, veiligheid en gemak biedt. Ook zuinig met energie omgaan staat hierbij centraal. Bij een smart home zijn er allerlei apparaten met elkaar verbonden om de bewoner van deze voordelen te voorzien. Denk aan beveiligingssystemen, verlichting, verwarming en huishoudelijke apparaten. Al deze apparaten worden via wifi of bluetooth aangestuurd. Ook slimme thermostaten zoals de Nest kunnen hiermee verbonden worden.

Interesse in een slimme thermostaat?

Essent geeft Nest cadeau bij verschillende energiecontracten.

Meer lezen?

Terug naar alle blogs