De salderingsregeling voor zonnepanelen gaat na 2020 verdwijnen. Wat houdt die regeling in, en wat komt er na 2020 voor in de plaats?


Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Soms leveren uw zonnepanelen meer energie op dan u op dat moment zelf nodig hebt. Die energie stroomt dan terug naar het elektriciteitsnet. U mag die hoeveelheid op een later moment gebruiken zonder te betalen. Dit heet 'salderen'.


Een voorbeeldje: stel dat u 500 kWh in één jaar teruglevert, en stel dat u in datzelfde jaar 2500 kWh stroom verbruikt. Dan hoeft u maar 2000 kWh te betalen (2500 - 500).


Salderen gebeurt automatisch. U moet wel aan enkele voorwaarden voldoen, maar dat is niet moeilijk. Het belangrijkste is dat u bij ons en uw netbeheerder bent aangemeld. Gelukkig is dat snel geregeld.


Waarom gaat de salderingsregeling voor zonnepanelen verdwijnen?

De salderingsregeling was bedoeld om zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Het scheelt enorm op uw rekening. Het is wel zo dat op zonnige dagen iedereen tegelijk stroom teruglevert, en 's avonds koopt iedereen tegelijk stroom bij. Gelukkig houden wij daar rekening mee zodat u altijd van energie bent voorzien.


Nu steeds meer mensen zonnepanelen hebben, moet er iets veranderen. Energie 'parkeren' op het electriciteitsnet gaat verdwijnen. We gaan manieren bedenken om de energie thuis te bewaren. Er zijn nu al accu's om zonnestroom in te bewaren, maar die zijn momenteel nog wat duur.


De toekomst van de salderingsregeling voor zonnepanelen

De salderingsregeling verdwijnt gelukkig niet heel snel. Hij blijft in elk geval tot 2020 bestaan. Dat heeft minister Kamp in 2014 tegen de Tweede Kamer gezegd. Ook heeft hij gezegd dat er een overgangsregeling komt. Dat betekent dat u er in het begin nog niet erg veel van merkt. Zonnepanelen zijn en blijven een goede investering. Dus het blijft wel interessant om zonnepanelen aan te kopen en zonne-energie op te wekken, met of zonder salderingsregeling.


Voor een correcte facturering van de door u teruggeleverde stroom, is het belangrijk dat u aan uw netbeheerder doorgeeft dat u zonnepanelen op uw dak hebt geplaatst. Uw netbeheerder kan dan controleren of uw energiemeter geschikt is voor de registratie van de teruggeleverde energie. Uw energiemeter moet twee dingen afzonderlijk van elkaar kunnen meten: de stroom die u geleverd krijgt van uw energieleverancier, en de stroom die u teruglevert. Meer informatie over teruglevering en over het aanmelden van uw zonnestroomsysteem bij uw netbeheerder vindt u op energieterugleveren.nl.