Wekken uw zonnepanelen meer stroom op dan u gebruikt? Dan mag u energie terugleveren aan het net. Daarvoor krijgt u geld terug. Dat heet salderen. Wat moet u weten over energie terugleveren en salderen?


Wat is energie terugleveren?

Eerst even over energie terugleveren. U gebruikt het hele jaar door stroom. Voor het grootste deel wekt u die stroom zelf op met zonnepanelen. Soms is het net niet genoeg voor wat u verbruikt, dan wordt het aangevuld met stroom van ons.

Maar in de zomer hoeft u vaak geen stroom te kopen. Op zonnige dagen leveren uw zonnepanelen meer dan genoeg energie op. Uw radio, televisie, computer, wasmachine, ze werken dan allemaal op zonnestroom. En dan nog houdt u stroom over. Dan draaien de zaken om: u gaat de stroom die u overhoudt verkopen. Dat heet terugleveren.


Wat is salderen?

Het andere begrip dat u moet kennen is salderen. Omdat u stroom verkoopt, zou u eigenlijk aan ons een rekening moeten sturen. Dat vindt natuurlijk niemand handig. Daarom werkt het anders. De hoeveelheid die u teruglevert, gaat af van uw jaarrekening. Voorbeeld:

  • uw zonnepanelen produceren 1250 kWh;
  • hiervan gebruikt u 1000 kWh zelf, en levert u 250 kWh terug;
  • voor al uw elektrische apparaten samen hebt u 3500 kWh stroom nodig;
  • u koopt 2500 kWh (3500 - 1000);
  • op uw jaarrekening betaalt u 2250 kWh (2500 - 250).

Hebt u een energiemeter met een draaischijf? Dan draait die schijf achteruit als u teruglevert. Draait de schijf helemaal naar nul terug? Dan krijgt u voor wat u nog meer teruglevert zelfs een "terugleververgoeding".


Wat moet u doen als u energie wilt terugleveren?

Uw zonnepanelen leveren vanzelf de stroom die u niet gebruikt terug aan het elektriciteitsnet. Daar hoeft u niets voor te doen. Maar om in ruil een lagere rekening te krijgen, moet u wel wat doen. U moet even aanmelden dat u energie wilt terugleveren. Gelukkig is dat heel eenvoudig en hoeft het maar één keer. Zo gaat dat:

  • Meld bij ons dat u zonnepanelen hebt. Door uw zonnepanelen gaat u minder energie kopen. Wij verlagen daarom het maandelijkse voorschotbedrag.
  • Registreer uw zonnepanelen bij uw netwerkbeheerder. Anders loopt u uw terugleververgoeding mis. Bovendien wil de netwerkbeheerder graag vooraf weten hoeveel energie alle huishoudens samen ongeveer gaan terugleveren. Dat maakt het beheer van het netwerk eenvoudiger.
  • Doe dit binnen vier weken nadat u de zonnepanelen bent gaan gebruiken. Hebt u heel veel of heel grote zonnepanelen ("aansluitwaarde" 3x16 ampère of meer)? Dan moet u de installatie zelfs al registreren voordat u ze gaat gebruiken. Dat is belangrijk om in de gaten te houden.