U wilt overstappen naar een andere energieleverancier. Dit roept dan natuurlijk heel wat vragen op. Hoe gaat dit bijvoorbeeld in zijn werk? En hoe snel bent u aangesloten bij de nieuwe energieleverancier? Wij zetten de meest voorkomende vragen en de bijbehorende antwoorden voor u op een rij. Heeft u daarna nog vragen, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.


Wat moet ik doen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier?

Het enige dat u hoeft te doen is een energiecontract aangaan bij een nieuwe energieleverancier en uw oude contract op te zeggen. Meestal hoeft u niet eens zelf het contract op te zeggen: de nieuwe energieleverancier doet dit voor u als een extra service. Vervolgens regelen de energiemaatschappijen dat uw gegevens bij de netbeheerder (het bedrijf dat de juiste energie naar woningen en bedrijven laat stromen) worden aangepast.


Hoe lang duurt de overstap?

Overstappen van energieleverancier duurt ongeveer vier tot vijf weken. De administratie moet immers in orde gemaakt worden. Van de overstap merkt u zelf heel weinig. U blijft namelijk gewoon aangesloten op het gas- en elektriciteitsnet. Tijdens een overstap wordt u dus niet afgesloten.


Waarom gaat overstappen sneller als ik ga verhuizen?

Gaat u verhuizen? Dan gelden er andere regels voor het afsluiten van energie. Het kan zijn dat er alleen een adreswijziging doorgegeven hoeft te worden, omdat u bij dezelfde leverancier blijft. Ook wanneer u overgaat naar een andere energieleverancier is dit bij een verhuizing gemiddeld tussen de 5 tot 7 werkdagen geregeld.


Kom ik zonder stroom te zitten?

Nee, u komt niet zonder gas of stroom te zitten wanneer u verandert van energieleverancier. Heel zelden wordt er wel eens een foutje gemaakt, maar dit is doorgaans met een telefoontje opgelost.


Heb ik bedenktijd?

Ja, u heeft altijd de wettelijke 14 kalenderdagen (dus geen werkdagen) de tijd om na te denken of u wel wilt overstappen. Dat is geen probleem.


Kan ik ook overstappen van grijze naar groene energie bij dezelfde energieleverancier?

Natuurlijk kunt u dat. In dit geval stapt u niet echt over, maar geeft u aan dat u een ander energiecontract wilt. Dit is snel geregeld en daar merkt u verder ook niets van.

Heeft de energiemaatschappij mijn meterstanden nodig?

Om de eindafrekening op te maken, heeft uw huidige energiemaatschappij inderdaad de meterstanden nodig. Deze hoeft u niet zelf door te geven, dit doet de nieuwe energieleverancier voor u. U geeft namelijk de huidige meterstanden door als startpunt voor de nieuwe energieleverancier. Zij regelen de rest. U krijgt dan van uw oude energiemaatschappij een eindafrekening toegestuurd.


Moet er bij overstappen nog iets in mijn woning gebeuren?

Energie wordt via een landelijk netwerk geleverd. Dat betekent dat de energiemaatschappijen allemaal hetzelfde netwerk gebruiken om stroom en gas bij u thuis te leveren. Hiervoor gebruiken zij dezelfde meters en leidingen. Er hoeft dus niets bij u thuis veranderd te worden.


Wat gebeurt er met bedragen die ik nog terug zou krijgen van mijn oude energieleverancier?

Nadat u bent overgestapt, krijgt u van uw oude energieleverancier nog een eindafrekening. Hierin wordt de jaarrekening meegenomen in de berekening. Kreeg u nog geld terug van de maatschappij, dan wordt dit op de eindafrekening vermeld en naar u overgemaakt. Moet u nog betalen, dan vindt u dat uiteraard ook op de eindafrekening terug.


Wanneer mag ik overstappen?

In principe bent u vrij om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier wanneer het u uitkomt. Het is echter verstandig om over te stappen wanneer uw contract bijna afloopt. Meestal heeft u een maand opzegtermijn waarin u kosteloos kunt overstappen. Als service werken de meeste energieleverancier met een ‘switchvenster’. Bij ons is dit bijvoorbeeld 6 maanden. Stapt u over naar ons, dan houden wij rekening met de einddatum van uw oude contract voordat de nieuwe bij ons ingaat. U kunt dus gerust 6 maanden van te voren overstappen. U kunt dit altijd bij uw huidige energiemaatschappij navragen. Stapt u over buiten de voorgeschreven opzegtermijn, dan riskeert u een opzegboete.


Levert overstappen mij nog iets op?

Ja, overstappen naar een andere energieleverancier kan u honderden euro’s schelen. Vooral de eerste keer overstappen levert een mooi voordeel op. Het is aan te raden om dan slechts een jaarcontract aan te gaan met de energieleverancier en na een jaar weer over te stappen. Zo maakt u gebruik van ‘nieuwe klant’-kortingen en komt u niet vast te zitten in een hoog tarief.


Kan ik ook overstappen met mijn stadsverwarming?

Neen, dat gaat niet. U kunt uiteraard een andere energieleverancier (gas en stroom) kiezen dan degene waar u uw stadsverwarming afneemt. Maar u kunt (nog) niet overstappen naar een andere energiemaatschappij voor verwarming. Dit komt doordat warmte lokaal of regionaal geregeld is en niet landelijk.