Tegenwoordig zijn er allerlei soorten lampen te koop. Hoe kiest u de juiste energiezuinige verlichting? Hieronder geven we u een aantal nuttige tips om met de juiste lamp thuis te komen.


Waarom kiest u energiezuinige verlichting?

Lampen verbruiken stroom. Om stroom op te wekken, gebruiken we (nu nog) voornamelijk fossiele brandstoffen. Dat is schadelijk voor het milieu. Door energiezuinige verlichting te gebruiken, beperkt u de schade aan het milieu. Elke dag opnieuw.


Hoe bespaart u nog meer op verlichting?

Energiezuinige lampen kopen is de makkelijkste manier om te besparen, maar niet de enige. Lees onze bespaartips voor nog meer mogelijkheden om op verlichting te besparen.


Hoe kiest u de juiste energiezuinige lamp?

In de tijd van de gloeilampen was een nieuwe lamp kopen makkelijk. U keek naar de maat van de fitting en naar de sterkte in watt. Voor de juiste keuze van een energiezuinige lamp komt wel wat meer kijken. Let op de volgende punten:

  • Welk energielabel heeft de lamp?
  • Past de lamp wel in de houder?
  • Is de lamp geschikt om te dimmen?
  • Is de lamp snel op volle sterkte?
  • Hoe vaak kan de lamp aan en uit?
  • Heeft het licht de gewenste kleur?
  • Heeft het licht de gewenste sterkte?

Wat zegt het energielabel?

Het energielabel geeft met een letter weer hoe energiezuinig de lamp is. Kies liefst voor A++, want lampen met dit label zijn het zuinigst. Behalve een letter staat ook het energieverbruik aangegeven in kWh per 1.000 uur. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de lamp.


Hoe ziet u of de lamp in de houder past?

De afmetingen van veel oudere lamphouders zijn niet berekend op spaarlampen. Meet daarom voor u naar de winkel gaat de binnenmaten van de lamphouder in centimeters. Meet van een schemerlamp niet alleen de diameter, maar ook de hoogte van de kap ten opzichte van de fitting. Het staat raar als de lamp erboven uitsteekt. De meeste winkeliers vinden het geen probleem als u de lamp uit de verpakking haalt om de afmetingen te controleren.


Hoe ziet u of de lamp geschikt is om te dimmen?

Wilt u de lamp gebruiken voor sfeerverlichting? Dan wilt u hem waarschijnlijk kunnen dimmen. De meeste ledlampen zijn dimbaar, maar niet allemaal. U herkent dimbare ledlampen aan het woord 'dimbaar' op de verpakking. Let op: niet iedere dimmer is geschikt voor ledverlichting.


Hoe weet u of de lamp snel op volle sterkte komt?

Veel spaarlampen hebben enige tijd nodig om op volle sterkte te komen. Vaak is dat geen probleem. Zo gebruikt u de verlichting van de woonkamer vaak langdurig. Even wachten op het volle licht is daar geen bezwaar. In de hal bij de voordeur is dat anders. Als u het licht aanknipt omdat u bezoek ontvangt, moet de hal meteen goed verlicht zijn, niet pas als het bezoek al is doorgelopen. Helaas staat niet op de verpakking hoelang een spaarlamp nodig heeft om op volle sterkte te komen. Wilt u zekerheid, kies dan voor ledverlichting. Ledlampen branden direct op volle sterkte.


Hoe weet u of de lamp vaak aan en uit kan?

Doet u de lamp de hele dag door aan en uit? Sommige spaarlampen gaan daar sneller van kapot. Kijk op de verpakking hoeveel schakelcycli de lamp kan hebben. Kies voor een lamp met minstens 500.000 schakelcycli. Doet u de lamp maar een paar keer per dag aan en uit, dan hoeft u hier niet op te letten.


Hoe weet u of de lamp de gewenste kleur heeft?

Wilt u de lamp gebruiken voor sfeerverlichting of om bij te lezen? Dan is de kleur erg belangrijk. Vraag aan de winkelier of u de lamp even mag zien branden. In de meeste winkels is dit geen bezwaar.


Hoe weet u of de lamp de gewenste sterkte heeft?

De sterkte van een lamp wordt aangeduid in lumen. Bent u nog gewend te rekenen in watt? Gebruik dan de vuistregel '1 watt = 10 lumen'. Dus wilt u voor de schemerlamp een peertje van 40 watt hebben, zoek dan in de winkel een lamp van 400 lumen.