Een subsidie is een soort van financiële steun vanuit de overheid. Die krijgt u ook als u zonnepanelen koopt. Tot 2015 was er een landelijke subsidieregeling. Nu kunt u enkel nog een subsidie ontvangen vanuit uw gemeente of uw provincie. Per gemeente verschilt het budget dat voor investeerders in zonnepanelen beschikbaar is. Een andere manier van financiële steun is het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Kan u daarbij een beetje hulp gebruiken, contacteer ons dan gerust en wij helpen u graag verder.


Subsidie of lening

Tot 1 juli 2015 was er subsidie op het installeren van zonnepanelen. Deze subsidie bestaat nu niet meer en heeft plaatsgemaakt voor andere mogelijkheden. Een van die opties is een lening tegen een gunstige rente. We hebben het dan over een duurzaamheidslening of een energiebespaarlening. Die leningen zijn er niet alleen voor de huiseigenaar, maar ook voor verenigingen van huiseigenaren die samen in één gebouw wonen. Bent u van plan om geld te lenen voor de aanschaf van zonnepanelen, kijk dan meteen of andere apparaten ook voor u interessant zijn. Denk hierbij aan een zonneboiler, een warmtepomp of een hr-ketel.


Particulier

U heeft de mogelijkheid om btw terug te vragen op de aanschaf- en installatiekosten van uw zonnepanelen. Het is daarom belangrijk dat u bij de aanschaf van zonnepanelen zorgt voor een duidelijke en kloppende rekening met apart vermeld btw-tarief en de juiste tenaamstelling. De btw ontvangt u dan terug van de belastingdienst. Wij zorgen er natuurlijk altijd voor dat die factuur er is. Sterker nog, u hoeft het terugvragen van btw niet zelf te doen. Wij helpen u daar graag bij.


Asbest eraf, zonnepanelen erop

Heeft u nog een asbestdak op uw huis of schuur liggen en wilt u deze vervangen voor een dak met zonnepanelen, dan is er nog een subsidie waar u voor in aanmerking komt. Voldoet u aan de voorwaarden dan bedraagt de subsidie 4,50 euro per m2. Hou hierbij het volgende in gedachte:


  • Asbestdaken zijn vanaf 1 januari 2024 verboden
  • Minimaal 250 m2 dak
  • Minimaal 5 kW-piek of 5.000 Wp zonnepanelen installeren en plaatsen
  • De naar op de factuur voor verwijdering van asbest en aankoop zonnepanelen is precies hetzelfde als de aanvrager van de subsidie
  • Subsidie is maximaal 15.000 euro per aanvraag

Informatie over subsidie op zonnepanelen vraagt u op bij uw gemeente

De Nederlandse overheid stimuleert maatregelen die gunstig zijn voor onze leefomgeving en gezondheid door het beschikbaar stellen van subsidie. Omdat dit per jaar verschilt, is het slim om de website van uw eigen gemeente en die van de rijksoverheid in de gaten te houden. Advies over de kosten van de aankoop van zonnepanelen, de mogelijkheden voor een subsidie of lening en de te verwachten terugverdientijd vraagt u gemakkelijk bij ons op.