Er bestaan op verschillende momenten andere tarieven voor elektriciteit. Voorheen was dit bekend als laagtarief en hoogtarief, tegenwoordig vooral als het gelijksoortige daltarief en normaaltarief. Laagtarief is bedacht om de belasting van het stroomnet gelijkmatiger te verdelen. Op de rustige momenten krijgt u korting op de stroomprijs. Het idee erachter is dat mensen overdag minder stroom verbruiken en dit uitstellen naar de avond en nacht, zodat de elektriciteitscentrales minder grote verschillen in productie hoeven te verwerken en stabieler kunnen draaien. Bovendien neemt de elektriciteitsvraag overdag af, waardoor de pieken minder hoog zijn.


Dubbeltarief en enkeltarief

Om gebruik te kunnen maken van laagtarief heeft u een elektriciteitsmeter met een dubbel telwerk nodig. Als u liever altijd hetzelfde voor uw stroom betaalt, dan is een meter met een enkel telwerk ook voldoende. Met een enkel telwerk is het echter niet mogelijk om van dubbeltarief te profiteren. Dan moet de meter eventueel vervangen worden door een nieuw exemplaar. Pakt u het slim aan door vooral ’s avonds laat, ’s nachts en in de weekenden uw apparatuur die veel stroom verbruikt aan te zetten, dan is het met laagtarief mogelijk om aanzienlijk op uw energieverbruik te besparen. Veel mensen profiteren van laagtarief door bijvoorbeeld hun vaatwasser, wasmachine en wasdroger in de daluren te laten draaien.

Lees hier meer over het verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief.


Schakeltijden voor laagtarief (daluren)

In Nederland geldt het laagtarief voor alle weekenddagen en officiële feestdagen. Ook in de nachten maakt u vanaf 23.00 tot 7.00 uur gebruik van laagtarief. Alleen in Noord-Brabant en Limburg en een aantal gemeenten rond Leiden gaat het laagtarief al vanaf 21.00 uur in. Als u een elektriciteitsmeter met twee telwerken heeft en u bij uw energieleverancier heeft aangegeven dat u graag gebruik wilt maken van dubbeltarief, dan schakelt het telwerk op de afgesproken tijdstippen automatisch over van normaal- naar daltarief (laagtarief). Benieuwd hoe het precies zit? Bekijk meer informatie over de schakeltijden van het laagtarief.