U wilt graag overstappen naar een nieuwe energieleverancier. Wellicht om kosten te besparen. Voordat u gaat overstappen vergelijkt u energiecontracten en prijzen. Maar dit kan ook weer vragen oproepen. Zijn er bijvoorbeeld kosten verbonden aan de overstap? Wij beantwoorden deze en andere vragen voor u. Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, dan beantwoordt onze klantenservice deze graag.


Zijn er kosten verbonden aan het overstappen van energieleverancier?

Het antwoord op deze vraag luidt nee, mits u een doorlopend energiecontract heeft. U mag dan namelijk overstappen wanneer u wilt. Maar hou rekening met een opzegtermijn van 30 dagen. U moet wel kosten betalen wanneer u een jaarcontract heeft en dit wilt opzeggen ruim voordat het contract afloopt. Dit noemen we een opzegvergoeding en geldt dus alleen als u vroegtijdig uw energiecontract wilt opzeggen. In uw energiecontract staat de opzegtermijn waarin u kunt overstappen naar een nieuwe energieleverancier zonder een opzegvergoeding te moeten betalen.


Moet ik administratiekosten betalen als ik ga overstappen?

Nee, dat hoeft u niet. Deze kosten worden door de energieleveranciers onderling geregeld. Als service aan u wordt dit niet doorberekend in de nota.


Waarom moet ik een borg betalen aan mijn nieuwe energieleverancier?

U hoeft alleen een borg aan de nieuwe energieleverancier te betalen wanneer u een betalingsachterstand heeft bij uw vorige energieleverancier. Deze borg is een garantie dat u uw eerste energienota kunt betalen.


Wanneer mijn energieleverancier mijn energiecontract opzegt voor de opzegtermijn, moet ik dan kosten betalen?

Nee, u hoeft geen kosten te betalen als de energieleverancier besluit het contract eenzijdig op te zeggen. Het eenzijdig ontbinden van een contract kan alleen bij misbruik of een betalingsachterstand. Vraag een betalingsregeling aan en zorg voor een spoedaansluiting bij bijvoorbeeld een nieuwe energieleverancier.


Hoe lang bedenktijd heb ik na het overstappen op een nieuw contract?

U heeft altijd 14 kalenderdagen (dus inclusief weekenden) de tijd om u te bedenken. Binnen deze 14 dagen kunt u kosteloos zonder opzegvergoeding van het nieuwe contract af.