U kan op warme dagen uw huis koel houden met aanpassingen aan uw huis, zoals isolatie. Ook een raam of deur openzetten kan al veel schelen. Dat moet u dan wel op het juiste moment doen.


Waarom moet u uw huis koel houden?

Op zomerse dagen wordt het soms flink warm in huis. Dat is op zich al onaangenaam. Maar ook de gevolgen zijn vervelend:


  • Overdag doet u alles langzamer of stelt u inspannend werk uit. Als het weer eindelijk omslaat, moet u het werk inhalen dat is blijven liggen.
  • 's Nachts slaapt u minder goed, zodat u minder uitgerust bent als de nieuwe dag begint.
  • Om af te koelen zet u bijvoorbeeld een ventilator of airco aan. Daardoor verbruikt u meer energie.
  • De koelkast en vriezer moeten harder werken. Ook daardoor verbruikt u meer energie.
  • Voedingsmiddelen buiten de koelkast bederven sneller: fruit gaat sneller rotten, een pak melk dat een uur op de lunchtafel heeft gestaan is een dag minder lang houdbaar.

Welke aanpassingen aan uw huis helpen het koel te houden?

Een eenvoudige manier om warmte van de zon buiten te houden, is de buitenmuren wit te schilderen. Wit weerkaatst het zonlicht. Witte buitenmuren zijn natuurlijk niet in iedere situatie mogelijk of wenselijk. Een oplossing die wel altijd mogelijk is, is isolatie. Met isolatie houdt u in de winter de warmte binnen, en in de zomer de warmte buiten. Er zijn verschillende soorten isolatie:


  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Dubbel glas in plaats van enkele ramen

Hoe moet u op warme dagen ventileren?

Ventileren is het hele jaar door nodig. Ook in de winter, en vooral ook als uw huis is geïsoleerd. Anders wordt het te vochtig in huis. Op warme dagen moet u opletten dat u alleen koele lucht binnenlaat. Houd daarom overdag alle ramen en deuren gesloten. Alleen aan het begin en aan het eind van de dag is het buiten koeler dan binnen. Zet op die momenten alles open zodat de boel lekker wordt gelucht.


Hoe houdt u de warmte van de zonnestralen buiten?

De zon schijnt het felst tussen 12 uur en 15 uur. Doe daarom 's middags de gordijnen dicht. Dan wordt alleen de ruimte tussen het glas en de gordijnen warm. Hebt u zonwering aan de buitenkant? Dat werkt nog beter. Dan komt de warmte uw huis helemaal niet binnen. Rolluiken werken het beste, maar zijn wel duur. Zonneschermen en zonneluifels zijn goedkoper maar minder effectief. Een mooie tussenweg is rolluiken aan de zuidkant, en zonneschermen of -luifels voor de overige ramen.


Is airco een goede manier om uw huis koel te houden?

Airco werkt heel goed om de lucht in huis heerlijk koel te maken. U woont dan als het ware in een grote koelkast. Helaas gebruikt een airco erg veel stroom. Een goedkoop alternatief is een verplaatsbare airco. Die gebruikt u bijvoorbeeld alleen op de slaapkamer, zodat u in elk geval een goede nachtrust hebt. Tip: maak uw eigen airco door een gewone ventilator langs flessen met water te laten blazen die even in de vriezer hebben gelegen. Vul de flessen niet tot de rand, want anders barsten ze. Houd er rekening mee dat de flessen aan de buitenkant nat worden van condens. Zet ze daarom in een teil of plastic bak.