Hoe is de energieprijs opgebouwd?

In tegenstelling tot andere grote energieleveranciers, zullen de variabele leveringstarieven voor stroom en gas van Essent per 1 januari 2017 dalen. Wat betekent dit voor uw energierekening? Uw energierekening is uit drie onderdelen opgebouwd. Uw leveringstarieven gaan omlaag. De tarieven van de andere twee onderdelen, de netbeheerkosten en overheidsheffingen, zullen per 1 januari stijgen volgens de voorstellen van de netbeheerders en van de overheid. Op basis hiervan ziet de verwachte opbouw van de energierekening er per 1 januari 2017 als volgt uit.

Opbouw energierekening*


1. Levering

Uw energieverbruik is 35,6% van uw energienota. Dit is het deel dat u aan Essent betaalt voor het leveren van de energie. Deze kosten bestaan uit 2 onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: deze bedragen betaalt u per kWh stroom of m3 gas. Dus: als u meer energie gebruikt, kost het u meer geld. 
  • Vaste leveringskosten: deze kosten betaalt u per maand voor de levering van energie van stroom en/of gas. Dit was voorheen het vastrecht. Deze kosten zijn niet afhankelijk van uw verbruik.

2. Netbeheerkosten

18,8% van uw energierekening zijn de kosten voor de netbeheerder. Dit zijn de kosten voor het transport van energie en het onderhoud aan de aansluitingen, meters en leidingen. Essent draagt deze kosten af aan uw netbeheerder.

3. Overheidsheffingen en btw

U betaalt ook belasting over de energietarieven. Dit is 45,6% van uw energierekening. De overheidsheffingen bestaan uit Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie. De overheidsheffingen en btw draagt Essent af aan de overheid.

Maandelijks termijnbedrag

Via het termijnbedrag (voorheen voorschot) betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Aan het einde van uw verbruiksjaar wordt op basis van uw meterstanden uw jaarafrekening opgesteld. Bij Essent kunt u zelf uw termijnbedrag bepalen. Wilt u minder per maand betalen of juist meer? U regelt het in Mijn Essent.

Termijnbedrag controleren

Wilt u controleren of uw termijnbedrag nog wel klopt met uw verbruik? De VerbruiksManager geeft advies over de hoogte van uw termijnbedrag.

Verdeling stroom-gas

Essent is verantwoordelijk voor de levering van stroom en gas. Voor een gemiddeld huishouden is het aandeel stroom en het aandeel gas in de totale leveringskosten**:

*In deze grafiek zijn de totale jaarkosten van een gemiddeld huishouden verdeeld naar het aandeel dat u aan Essent betaalt (leveringskosten) en de kosten die Essent namens de netbeheerder (netbeheerkosten) en overheid (overheidskosten) int. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik stroom 3.500 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.600 m³, gasregio 4, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

**In deze grafiek staan de totale leveringskosten van een gemiddeld huishouden, verdeeld naar het aandeel stroom en gas. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik stroom 3.500 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.600 m³, gasregio 4, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

Meer lezen?

Terug naar alle blogs