Hoe is de energieprijs opgebouwd?

De variabele leveringstarieven voor elektriciteit en gas van Essent dalen per 1 juli 2016. Wat betekent dit voor uw energierekening? Uw energierekening is uit drie onderdelen opgebouwd. Uw leveringstarieven gaan omlaag. De andere twee onderdelen, de netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw, blijven per 1 juli gelijk.

Verdeling leveringskosten*

Image: verdeling-leveringskosten

1. Levering

Uw energieverbruik is 37,6% van uw energienota. Dit is het deel dat u aan Essent betaalt voor het leveren van de energie. Deze kosten bestaan uit 2 onderdelen:

  • Variabele leveringskosten: deze bedragen betaalt u per kWh elektriciteit of m3 gas. Dus: als u meer energie gebruikt, kost het u meer geld. Vanuit de netbeheerder betaalt u voor gas ook nog de regiotoeslag gas.
  • Vaste leveringskosten: deze kosten betaalt u per maand voor de levering van energie van elektriciteit en/of gas. Dit was voorheen het vastrecht. Deze kosten staan vast en zijn niet afhankelijk van uw verbruik.

2. Netbeheerkosten

17,7% van uw energierekening zijn de kosten voor de netbeheerder. Dit zijn de kosten voor het transport van energie en het onderhoud aan de aansluitingen, meters en leidingen. Essent draagt deze kosten af aan uw netbeheerder.

3. Overheidsheffingen en btw

U betaalt ook belasting over de energietarieven. Dit is 44,7% van uw energierekening. De overheidsheffingen bestaan uit Energiebelasting en 'Opslag Duurzame Energie'. De overheidsheffingen en btw draagt Essent voor u af aan de overheid.

Maandelijks termijnbedrag

Via het termijnbedrag (voorheen voorschot) betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. Aan het einde van uw verbruiksjaar wordt op basis van uw meterstanden uw jaarafrekening opgesteld. Bij Essent kunt u zelf uw termijnbedrag bepalen. Wilt u minder per maand betalen of juist meer? U regelt het in Mijn Essent.

Termijnbedrag controleren

Wilt u controleren of uw termijnbedrag nog wel klopt met uw verbruik? De VerbruiksManager geeft advies over de hoogte van uw termijnbedrag.

Verdeling elektriciteit-gas

Essent is verantwoordelijk voor de levering van elektriciteit en gas. Voor een gemiddeld huishouden is het aandeel elektriciteit en het aandeel gas in de totale leveringskosten**:

Verdeling elektriciteit gas

*In deze grafiek zijn de totale jaarkosten van een gemiddeld huishouden verdeeld naar het aandeel dat u aan Essent betaald (leveringskosten) en de kosten die Essent namens de netbeheerder (netbeheerkosten) en overheid (overheidskosten) int. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik elektriciteit 3.500 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.600 m³, gasregio 4, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

**In deze grafiek staan de totale leveringskosten van een gemiddeld huishouden, verdeeld naar het aandeel stroom en gas. Voor de berekening is uitgegaan van: gemiddeld jaarverbruik elektriciteit 3.500 kWh, enkeltarief, Groene Stroom en een contract met flexibele looptijd, gemiddeld jaarverbruik gas 1.600 m³, gasregio 4, gewoon gas en een contract met flexibele looptijd (consument).

Meer lezen?

Terug naar alle blogs