Wanneer u een energiecontract gaat afsluiten dan wordt de optie voorgelegd om te kiezen tussen dubbeltarief en enkeltarief. Dubbeltarief is ook bekend onder de naam dag- en nachtstroom. Daarbij maakt u gebruik van goedkopere stroom in de zogeheten daluren: tijdens de nacht, in het weekend en op feestdagen. Hiervoor heeft u een dubbele meter in de meterkast hangen. Bij enkeltarief betaalt u de gehele dag en nacht hetzelfde tarief voor stroom. Wat is nu handiger en voordeliger?


’s Nachts een wasje draaien

Nachtstroom gaat in om 21:00 of 23:00 en eindigt vaak rond 7 uur 's ochtends. Wanneer u de 'pech' heeft dat uw daltarief pas om 23:00 uur ingaat, dan profiteert u dus pas laat op de avond van een goedkoper tarief. Wilt u dus effectief gebruikmaken van het goedkopere tarief, dan moet u dus ’s nachts de was of vaat doen. Maar worden uw huisgenoten, buren en uzelf daar wel zo blij van? Hoewel de vaatwasmachine niet meteen leeggehaald hoeft te worden, is dat met de was toch wel aan te raden. Gaat u daarop zitten wachten?

Tientje bespaard

Wanneer u effectief met uw daluren omgaat, dan komt aan het einde van het jaar de eindrekening met daarop uw besparing. Wanneer u heel zuinig bent geweest, kan dit oplopen tot een tientje per jaar. Dat betekent dat u per dag € 0,83 eurocent heeft bespaard. Is dat de moeite waard, terwijl u anders de vrijheid heeft om de was te draaien en stroom te gebruiken wanneer u dat uitkomt? Dat is de vraag die u zichzelf moet stellen voordat u kiest voor een dubbeltarief.

Energieverbruikers

De apparaten die u overdag het meest gebruikt zijn een föhn, een computer, opladers voor telefoons en tablets, keukenapparatuur waaronder het fornuis, en de televisie. Dit zijn apparaten die veel energie verbruiken. Dat is op zich geen probleem, maar wanneer u dubbeltarief heeft, dan betaalt u overdag voor het verbruik van energie een hoger tarief.

Enkeltarief: gemiddeld tarief

Wassen en achter de laptop wanneer u dat uitkomt, dat is toch veel fijner dan uw leven ’s nachts te leven? Dan is een enkeltarief zeker aan te raden. Dit is een gemiddeld tarief waarbij u voor het verbruik van energie ’s nachts en overdag hetzelfde bedrag betaalt. Zo heeft u meer vrijheid om te doen wat u wilt en wanneer u dat wilt in huis, zonder dat u midden in de nacht nog even een stofzuiger tevoorschijn hoeft te halen om geld te besparen.