De herfstvakantie is een heerlijk moment om er nog eens lekker tussenuit te gaan. Uitwaaien aan de Nederlandse of Vlaamse kust bijvoorbeeld of toch nog even naar een tropisch oord om de hoognodige vitamine D op te doen in de zon. Wat het plan ook is, het is goed om voordat u de voordeur achter u op slot draait eerst de energie checklist langs te gaan. Want met deze checklist zorgt u ervoor dat u geen energie verspilt en daardoor voor onnodige verrassingen komt te staan.


Haal de stekkers uit het stopcontact

Haal de stekkers van het koffiezetapparaat, de waterkoker, de magnetron, wellicht uw elektrische kooktoestel, nachtlampjes, de televisie en andere apparaten uit het stopcontact. Op deze manier voorkomt u dat er onnodig energie weglekt en dat de stekkers of opladers oververhit raken.


Zet de thermostaat laag of de verwarming uit

U bent toch niet thuis, dus u kunt de thermostaat best laag zetten en de verwarming uitdraaien. Zo verbruikt u geen warmte en die hoeft u dus ook niet te betalen. Heeft u een slimme thermostaat? Programmeer deze dan zo dat een paar uur of een dag voordat u thuiskomt de verwarming aanspringt. Zo is het huis tegen die tijd lekker behaaglijk.


Maak de koelkast en vriezer leeg

Een koelkast verbruikt veel energie, en hoe meer eten en drinken erin ligt, hoe meer energie er nodig is. Maak daarom voordat u op vakantie gaat de koelkast zo leeg mogelijk of neem de producten die over zijn – indien mogelijk – mee. Ook kunt u etenswaren weggeven. Zet een lege koelkast en vriezer gerust uit door de stekker uit het stopcontact te halen en de deur op een kier te zetten.


Zet de boiler uit

Wanneer u niet thuis bent tijdens de herfstvakantie kunt u gerust de boiler uitzetten. Het water is zo weer opgewarmd wanneer u thuiskomt of vraag een buur of huisoppas om de boiler een dag voor uw thuiskomst weer aan te zetten.


Doe het gas uit

Ook niet onbelangrijk is om het gas van de geiser of van het fornuis uit te zetten. Dat is veel veiliger en u weet zeker dat er geen gas kan lekken in uw woning.


Doe de lampen uit

Loop voor vertrek het huis nog even na om lampen van de badkamer en op de slaapkamers uit te doen. Wilt u het idee geven dat u ’s avonds toch thuis bent, dan kunt u met behulp van timers de lampen aan en uit laten gaan. Dit kost minder energie, dan wanneer u de lampen continu laat branden in huis.