Kent u dat: u praat met vrienden of collega’s over groene stroom. U vertelt dat u bijvoorbeeld windenergie afneemt bij uw energieleverancier en meteen krijgt u opmerkingen als "dat is een fabeltje" en "het is één pot nat". Dat kan best verwarrend zijn en twijfels oproepen over uw keuze voor groene stroom. We leggen u graag uit hoe de groene stroom werkelijk in elkaar steekt.


Investeren in duurzame stroom

Het is waar dat nog niet alle stroom die u geleverd krijgt volledig groen en duurzaam is. Er wordt naar gestreefd om dit naar 100% te krijgen, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. Wanneer u kiest voor groene stroom, dan weet u dat u mee investeert in het ontwikkelen van het verduurzamen van de energiemarkt. U investeert bijvoorbeeld mee in het bouwen van windmolenparken of de aanleg van zonnepanelen. Dankzij uw keuze voor groene stroom wordt het streven naar 100% duurzame energie zeker behaald.


Energie is een mengeling van diverse bronnen

Groene stroom kan worden opgewekt door middel van verschillende duurzame energiebronnen, namelijk water, wind, zon en biomassa. Daarnaast zijn er bronnen die minder duurzaam zijn, maar nog wel gebruikt worden voor het opwekken van energie, de zogeheten grijze bronnen: kolen, aardgas en kernenergie. De opgewekte stroom wordt via de verschillende kanalen vermengd en aangeboden op het energienetwerk, zodat u thuis de lamp aan kunt doen of achter de laptop kunt zitten. Uit alle Nederlandse stopcontacten komt namelijk gewoon 230 volt aan identieke stroom, bestaande uit groene en grijze stroom.


Garantie van Oorsprong

Wanneer u kiest voor groene stroom, dan wilt u natuurlijk ook zeker weten dat uw energieleverancier daadwerkelijk groene stroom levert. Met Garantie van Oorsprong certificaten (GvO’s) toont de energieleverancier aan dat zij groene stroom opwekken of inkopen en dus ook in de mix aan u leveren. Zo een garantiecertificaat duidt aan dat er ergens in Europa 1.000 kWh aan energie uit een duurzame energiebron is opgewekt. Wilt u weten hoe groen uw stroom is en waar deze vandaan komt? Bij de jaarrekening krijgt u van uw energieleverancier altijd een overzicht waarop u deze informatie precies kunt aflezen.


Veel groene stroom

In Nederland is er veel vraag naar groene stroom door zowel particulieren als bedrijven. Dat is natuurlijk heel goed. Er wordt echter in Nederland nog niet voldoende groene stroom opgewekt om aan de vraag te voldoen van de Nederlandse markt. In de rest van Europa is het eigenlijk andersom: de vraag naar groene stroom is niet groot, maar er wordt wel veel opgewekt. Hierdoor blijft er dus eigenlijk groene stroom over. In Nederland wordt er daarom veel groene stroom ingekocht vanuit het buitenland.


Doe meer voor duurzame stroom

Om nog meer groene stroom op te wekken in Nederland zijn er investeringen nodig. Door groene stroom af te nemen, zoals windenergie, investeert u mee in de ontwikkeling hiervan. Wilt u nog meer doen om groene energie te kunnen gebruiken? Dan kunt u de volgende tips opvolgen:

  • Wek zelf groene stroom op door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren;
  • Word mede-eigenaar van een windmolen of investeer in een windmolenpark, buiten de energiemaatschappij om;
  • Help het milieu een handje – ook met groene stroom – door apparaten uit te zetten en lichten niet onnodig te laten branden.