Feit of Fabel?

‘Ook nieuwe cv-ketels kunnen koolstofmonoxide veroorzaken’


Feit. Jaarlijks komen er in Nederland ongeveer 50 mensen om het leven door koolstofmonoxidevergiftiging. En zo’n 1.000 mensen raken hierdoor gewond. In de helft van de gevallen gebeurt dat bij nieuwe cv-installaties. Ook een nieuwe installatie is dus niet per definitie veilig.


Wat is koolstofmonoxide ook alweer?

Koolstofmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas dat ontstaat bij verbranding (bijvoorbeeld in de cv-ketel, open haard of geiser). Normaal gesproken wordt dit gas afgevoerd naar de buitenlucht. Maar kan het gas niet goed weg, bijvoorbeeld door slecht onderhoud? Dan kan het in de woning terechtkomen. Met alle nare gevolgen van dien. Koolstofmonoxide is namelijk gevaarlijk: het leidt tot hoofdpijn en duizeligheid. Mensen kunnen uiteindelijk bewusteloos raken en zelfs komen te overlijden.


Goed onderhoud voorkomt onveilige situaties

Zoals gezegd wordt koolstofmonoxide vaak veroorzaakt door slecht onderhoud. Zorg er daarom voor dat u uw cv-ketel regelmatig laat nakijken. Zo verkleint u niet alleen de kans op storingen maar ook op onveilige situaties. Met een goed werkende cv-ketel zorgt u voor een warm, comfortabel én veilig huis.


Tip: schaf een melder aan

Koolstofmonoxide kunt u niet ruiken, zien of horen. Veel leed kunt u dan ook voorkomen met een goede koolstofmonoxidemelder. Die slaat alarm zodra hij koolstofmonoxide detecteert. Een voorbeeld is de Nest Protect van Essent. Deze rook- en koolstofmonoxidemelder met spraakalarm laat niet alleen weten als er rook of koolmonoxide is, maar vertelt u ook waar dat is zodat u weet wat u moet doen. Een eventuele rook- of koolstofmonoxidemelding ontvangt u ook direct op de bijbehorende Nest-app.