De een vindt het de grootste onzin, de ander zweert bij spouwmuurisolatie in de gevel. Maar hoe zit dit nu eigenlijk? En kunt u met spouwmuurisolatie nu wel of geen energie besparen? De drie meest voorkomende fabels rondom spouwmuurisolatie zetten we hier voor u op een rij.


Wist u dat…

…er maar liefst een miljoen woningen in Nederland zijn die zijn gebouwd tussen 1920 en 1976 die in de gevelmuur niet of nauwelijks van isolatiemateriaal zijn voorzien? Deze spouwmuur kan ook nu nog geïsoleerd worden. Dat wil zeggen dat ook nu nog de loze ruimtes in de gevelmuur kunnen worden opgevuld. Dit levert u een besparing op in de energierekening, want u hoeft minder te stoken en het huis blijft beter warm.


Fabel 1: een spouwmuur moet open blijven om vochtproblemen te voorkomen

Een gevel staat in direct contact met weer en wind, dus ook met regen, sneeuw, hagel en mist. Allemaal vocht dat op de muur blijft zitten. Veel mensen denken dat de spouwmuur juist open ruimtes moet blijven houden om zo te voorkomen dat er vocht in de muur blijft zitten. Echter zorgt een goede isolatie ervoor dat vochtige omstandigheden buiten de deur blijven. Heeft u vochtproblemen in uw woning, dan is het zaak om beter te ventileren of vochtvreters te plaatsen.


Fabel 2: met bouw- en cementresten in de muur kan men niet isoleren

Een spouwmuur bevat holle ruimtes. En ja, daar kunnen bouwafval en cementresten tussenkomen. Maar als deze er zitten, kan de muur best geïsoleerd worden. Het is dan wel belangrijk dat de aannemer die de isolatie komt aanbrengen dit afval verwijdert uit de spouwmuur. Blijft het zitten, dan is het moeilijk om de isolatie goed aan te brengen, en dat is zonde van het geld. Let er dus op dat bij het onderzoeken van de spouwmuur bouw- en cementresten worden opgemerkt, in kaart gebracht en verwijderd.


Fabel 3: is de spouwmuur al geïsoleerd, dan kan er geen verdere isolatie worden aangebracht

Het is mogelijk om een al geïsoleerde spouwmuur verder te isoleren om zo een luchtdichte ruimte te creëren. De aannemer kan controleren waar de muren nog meer isolatie kunnen gebruiken en waar de isolatie wel afdoende is. Hoe luchtdichter de spouwmuur, des te beter houdt het warmte in het huis en koude buiten. En dat merkt u dus aan de energierekening.


Voordelen spouwmuurisolatie

  • Luchtdichte muur, waar geen warmte doorheen kan lekken naar buiten.
  • De verwarming kan een graadje (of meer) lager gezet worden. Dat scheelt op de energierekening.
  • Er bestaat een kans dat u een subsidie kunt aanvragen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’, waarvoor u in aanmerking komt wanneer u twee of meer energiebesparende maatregelen in huis doorvoert.
  • De gehele woning wordt beter geïsoleerd en blijft warm in de winter en koel in de zomer.