Energiezuinige lampen zouden niet zo goed zijn voor het milieu, dat wordt althans gezegd. Er zijn verschillende fabels die de ronde doen over energiezuinige lampen. Wij zetten de fabels en de feiten voor u op een rij, zodat u precies weet hoe het zit.


Kwik in verlichting is milieuvervuilend

Fabel. Er wordt gezegd dat spaarlampen slecht zijn voor het milieu, omdat er kwik in zit. Nu klopt het dat kwik een onderdeel is van deze lampen. Echter, wanneer u de lampen netjes naar het recyclepunt brengt, dan komt dit kwik niet in het milieu terecht. Feit is wel dat bij de verbranding van steenkolen voor het opwekken van energie ook kwik vrijkomt. De gloeilamp en halogeenlamp hebben daardoor indirect ook een kwikuitstoot.


Spaarlampen zijn kankerverwekkend

Fabel. Er doen verhalen de ronde dat spaarlampen kankerverwekkende stoffen zouden uitscheiden. Dit is gebaseerd op een Duits onderzoek waarbij een spaarlamp in een dichte doos is aangezet. Daarna werden de stoffen in de lucht gemeten, waarbij hoge concentraties aan schadelijke stoffen werden gemeten. Toch hoeft u zich geen zorgen te maken dat deze stoffen in uw huis schade opleveren, omdat u het huis ventileert en de ruimte groter is dan slechts een doos. U kunt dus gerust spaarlampen gebruiken.


Energiezuinige lampen zijn duurder

Feit. De aanschaf van een energiezuinige lamp is vaak duurder dan het aanschaffen van een gloeilamp. Dat is een feit. Maar dankzij de langere levensduur en het lagere energieverbruik is het op de lange termijn goedkoper. Waar u bijvoorbeeld drie keer een gloeilamp moet vervangen, blijft de energiezuinige led- of spaarlamp nog steeds branden. Gemiddeld heeft een spaarlamp 7.000 branduren en een gloeilamp 1.000 branduren. Als u dat tegen elkaar wegstreept, dan valt de aanschaf van een energiezuinige lamp eigenlijk best wel mee.


Werkende gloeilampen weggooien is slecht voor het milieu

Fabel. Heeft u nog werkende gloeilampen in huis, dan kunt u deze met een gerust hart weggooien of naar een recyclepunt brengen. Het gebruiken van een gloeilamp kost namelijk net zo veel voor het milieu als wanneer u deze weggooit. U kunt deze lampen natuurlijk ook gebruiken in verlichting die u niet vaak aanzet.


Een gloeilamp geeft extra warmte aan mijn huis

Feit. Gloeilampen worden warm en geven daarom warmte af. Echter, een gloeilamp kan niet de hele kamer verwarmen en spreken we hier over restwarmte. Een goede hr-ketel en verwarming bieden veel meer warmte op een energiezuinige wijze.


Ledlampen zijn het zuinigst

Feit. Van alle soorten lampen zijn ledlampen het meest energiezuinig. Ook geven ze de minste warmte af en hebben ze een lange brandtijd. Vervang uw gloeilampen door ledlampen als eerste stap in het besparen van energie in huis. U zal het zeker merken in uw stroomverbruik.