Heeft u wel eens in de meterkast gekeken om te zien wat voor energiemeter daar eigenlijk hangt? Is het er een met een getallenserie of lopen er twee meters mee? Of heeft u echt een dubbele meter in de kast hangen? Deze meters zijn belangrijk voor uw energiecontract. Want als u een enkeltarief heeft, dan heeft u genoeg aan één meter. Bij een dubbeltarief zijn er toch echt twee meters nodig. We leggen u uit wat we daarmee bedoelen.


Enkel vs. dubbel

Bij het afsluiten van een energiecontract kunt u kiezen voor een enkeltarief of een dubbeltarief. Een enkeltarief is het tarief dat geldt voor alle energie die u 24 uur lang gebruikt. Bij een dubbeltarief betaalt u apart voor de verbruikte energie overdag en de verbruikte energie in de zogeheten daluren. Daluren zijn avond- en nachturen. Naargelang de energieleverancier en regio gaan deze in om 21:00 uur of om 23:00 uur. Om 7:00 uur in de ochtend schakelt u weer om naar het normaaltarief. In het weekend of op feestdagen geldt ook het daltarief. Om beide soorten verbruik te kunnen meten, heeft u een dubbele energiemeter nodig. Dit kan een enkele meter zijn met twee verschillende tellers, maar het kunnen ook twee aparte meters zijn.


Daluren zijn voordeliger

Dat is waar: de energie die u verbruikt tijdens daluren is voordeliger. Maar of u over het hele jaar ook bespaart op de energierekening is nog de vraag. Aangezien de daluren vrij laat op de avond ingaan, heeft u eigenlijk maar weinig tijd om ervan te genieten. En wie wil er om middernacht nog de was doen? De daluren in het weekend en met feestdagen zijn uiteraard ook voordeliger.


Het is goed om u eerst eens af te vragen of u in het weekend meer energie verbruikt dan doordeweeks. Houd er rekening mee dat apparaten als de koelkast, de vriezer, het automatische ventilatiesysteem, eventueel het aquarium, het internetmodem en dergelijke de hele dag en nacht stroom verbruiken. Het dagtarief bij een dubbeltarief ligt vaak hoger dan bij een enkeltarief. Dit is ook iets wat u goed in de gaten moet houden. Weet u zeker dat u in de daluren meer energie verbruikt, dan kunt u op jaarbasis op de energierekening besparen.


Dubbele meter

Wanneer u bij het afsluiten van een energiecontract of overstappen naar een nieuwe leverancier kiest voor een dubbeltarief (dus normaal tarief en dalurentarief), dan moet de meter hierop aangepast worden. Heeft u al een meter met twee tellers, dan hoeft er niets in de meterkast te gebeuren. Maar heeft u dit nog niet, dan is het belangrijk dat er een tweede teller wordt geïnstalleerd om het verbruik in de daluren te meten. Uiteraard kunnen wij u hier meer over vertellen en zal deze door ons worden geïnstalleerd.


Hoe weet de meter nu precies welke teller er gebruikt moet worden? Bij de installatie worden beide meters geactiveerd. Anders doen de tellers hun werk niet. Vervolgens wordt er bij de netbeheerder aangegeven dat u gebruik maakt van een normaal tarief en een dalurentarief. De meter schakelt vanzelf over wanneer de daluren in gaan.


Enkele meter

Heeft u gekozen voor een energiecontract met hetzelfde tarief voor energie, dan heeft u een enkele teller nodig op de energiemeter in de meterkast. Heeft uw woning een dubbele meter in de meterkast hangen, dan is dit geen probleem. Er zal slechts 1 teller van de 2 op de meter gebruikt worden. De andere teller wordt dan niet geactiveerd of wordt stilgezet (wanneer u bijvoorbeeld wel eerst dubbeltarief had). Doorgaans is het tarief dat u betaalt voor het verbruik van energie iets lager dan het dagtarief bij een dalurencontract, waardoor u over het jaar gezien een gemiddelde prijs betaalt voor de energie.


Advies

Wij helpen u graag met het maken van de juiste keuze als u een energiecontract wilt afsluiten. Misschien is een dalurencontract wel heel voordelig voor u, omdat u overdag weinig thuis bent en wellicht alleen een koelkast heeft die de hele dag aanstaat. Bent u overdag wel veel thuis, dan kan een enkeltarief weer uitkomst bieden. We rekenen het graag met u uit. Overigens zijn er nog vele andere manieren om op de energierekening te besparen. Zo kunt u bijvoorbeeld opladers die u niet gebruikt beter uit het stopcontact verwijderen en kunt u zuiniger omgaan met het laten branden van verlichting.