Wilt u uw huis energiezuinig maken? Dat kan op meer manieren dan u misschien denkt. Hebt u geen geld voor grote aanpassingen? Ook daar zijn oplossingen voor.


Wat is een energiezuinig huis?

Een energiezuinig huis is een huis met een lage energierekening. Er zijn twee manieren om uw huis energiezuinig te maken:


 • Maatregelen nemen om zo min mogelijk energie te verbruiken;
 • Zelf energie opwekken.

Wat zijn de voordelen van een energiezuinig huis?

Het is om drie verschillende redenen verstandig om uw huis energiezuinig te maken:


 • Zuinig omgaan met energie is goed voor het milieu.
 • Energie besparen is geld besparen. De meeste maatregelen om uw huis energiezuinig te maken verdienen zichzelf binnen enkele jaren terug.
 • Een energiezuinig huis heeft een gunstig energielabel. Hoe gunstiger het energielabel, hoe makkelijker u het huis in de toekomst kunt verkopen.

Wat is het verschil tussen energiezuinig en energieneutraal?

Energieneutraal wil zeggen dat u alle energie die u nodig hebt, zelf opwekt. Dat is energiezuinigheid op zijn best. Oudere huizen kunt u wel energiezuinig maken, maar niet energieneutraal. Voor nieuwbouwwoningen stimuleert de overheid 'nul op de meter'. 'Nul op de meter'-woningen zijn zo energiezuinig, dat de bewoners genoeg hebben aan hun eigen zonnestroom. Hun energierekening is dus nul euro. Door slim gebruik van de modernste bouwtechnieken is dat mogelijk. Wat voor woning u ook hebt, lees vooral onze tips om uw huis energieneutraal te maken.


Hoe maakt u uw huis energiezuinig?

De belangrijkste manieren om uw huis energiezuinig te maken zijn:


Hoe kunt u uw huis isoleren?

Isoleren betekent dat er zo min mogelijk energie van binnen naar buiten stroomt. U moet dus maatregelen nemen op de grens tussen binnen en buiten. U kunt bijvoorbeeld:


 • Het dak isoleren. Dit kunt u zelf doen voor enkele tientjes per vierkante meter.
 • De buitenmuren isoleren. Dit moet u laten doen door specialisten. Spouwmuurisolatie verdient zichzelf in ongeveer 5 jaar terug.
 • De ramen laten vervangen door dubbel glas. Dit is vrij duur maar geeft wel veel comfort. De terugverdientijd is 10 tot 15 jaar.
 • De vloer isoleren. Er bestaan verschillende soorten vloerisolatie, bijvoorbeeld voor kruipruimtes en voor tussenvloeren.

Waarom moet u een geïsoleerd huis ventileren?

Het klinkt tegenstrijdig, maar u moet een geïsoleerd goed ventileren. Uw gezin produceert per dag ongeveer 10 tot 20 liter vocht. Vocht in huis is ongezond. Bovendien is er meer energie nodig om het huis te verwarmen als de lucht vochtig is.


Hoe kunt u zuiniger omgaan met gas?

Wilt u besparen op uw gasrekening? Daar zijn meer mogelijkheden voor dan u misschien denkt:


 • Laat uw verouderde cv-ketel vervangen door een hr-combiketel.
 • Stel de verwarming goed af; gebruik een slimme thermostaat.
 • Laat een zonneboiler en een hybride warmtepomp installeren.

Waar haalt u het geld vandaan om energie te besparen?

Maatregelen om uw huis energiezuinig te maken kosten geld. U verdient dat geld uiteindelijk wel terug, maar dat is pas na enkele jaren. Hebt u maar weinig geld beschikbaar voor energiebesparende maatregelen? Veel provincies en gemeentes geven subsidies op bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook kunt u in veel gevallen het geld lenen tegen een lage rente. Een lening, zoals de Energiebespaarlening voor particulieren, betaalt u dan terug van het geld dat u op uw energierekening uitspaart. Neem contact met ons op voor een advies op maat.


Een comfortabel huis met Essent

Hoe comfortabeler uw huis, hoe fijner het is om thuis te zijn. Daar helpt Essent u graag bij. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of isolatie. Goed voor uw huis én goed voor uw energierekening. In dit filmpje ziet welke comfortoplossingen Essent levert: