Een energieneutrale woning wekt alle benodigde energie zelf op. Het resultaat is een comfortabel huis waarin u bijna geen energiekosten heeft en geniet van alle voordelen van goede isolatie. Een energieneutrale woning is milieuvriendelijk en klaar voor de toekomst. Is een energieneutrale woning ook iets voor u? Want hoewel het energieverbruik van woningen de laatste jaren flink is gedaald, kan het nog beter.

Als u een bestaande woning heeft, is het mogelijk om deze energieneutraal te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, betere isolatie, driedubbel glas en misschien zelfs een warmtepomp. Natuurlijk is het ook mogelijk om meteen te kiezen voor een energieneutrale nieuwbouwwoning die al energieneutraal gebouwd wordt, of waarbij de benodigde energiebesparende en -opwekkende investeringen al direct bij de bouw kunnen worden uitgevoerd.


Hoe wordt een woning energieneutraal gemaakt?

Om een energieneutrale woning te bouwen of een bestaande woning energieneutraal te maken, is het van belang om speciale technieken en materialen toe te passen. Nieuwbouwwoningen moeten standaard al voldoen aan strenge eisen en steeds meer huizen, nog niet alle nieuwbouwwoningen, worden energieneutraal opgeleverd. Bij een energieneutraal huis zijn de volgende zaken vrijwel altijd toegepast:

  • een dak vol zonnepanelen om alle elektrische apparatuur te voeden
  • een extreem goede isolatie van alle wanden, de vloeren en het dak
  • driedubbele beglazing (HR+++ glas)
  • systeem om restwarmte terug te winnen
  • verwarming die werkt via een zonneboiler of warmtepomp
  • zeer zuinige cv-ketel of zelfs helemaal geen gebruik van aardgas

Ook oudere woningen zijn energieneutraal te maken

Hoewel het vooral bij nieuwbouwhuizen gemakkelijk is om energieneutraal te bouwen worden ook oudere huizen tegenwoordig energieneutraal gemaakt. In dat geval plaatst men meestal een compleet nieuw dak met zonnepanelen en worden speciale voorzetgevels gebruikt die om de oude woning heen worden geplaatst. Op die manier krijgen deze woningen een compleet vernieuwd uiterlijk en zijn ze weer helemaal up-to-date. Bovendien profiteert de eigenaar of bewoner direct van een lagere of compleet afwezige energierekening. Zuinige mensen kunnen zelfs een negatieve energierekening krijgen, wat betekent dat u geld toe krijgt in plaats van hoeft te betalen. Dat is de investering om een woning energieneutraal te maken zeker waard. Steeds meer woningbezitters laten hun huis daarom verbouwen tot een energieneutrale woning. Nieuwbouwwoningen zijn dat vaak al bijna of helemaal.


Verschillen tussen energieneutraal en zelfvoorzienend wonen

Een zelfvoorzienende woning is niet hetzelfde als een energieneutrale woning. Als u een zelfvoorzienende woning heeft, dan wekt deze niet alleen de eigen energie op, maar staat zelfs los van het energienet. Stroom wordt dan vaak opgeslagen in accu’s of er is een generator aanwezig voor de wintermaanden. Thuisaccu’s zijn momenteel nog erg duur, maar wel in opkomst. Een energieneutrale woning kan in de toekomst wel gemakkelijker tot een zelfvoorzienende woning worden omgebouwd, omdat een energieneutrale woning al erg zuinig met energie omgaat. Tot thuisaccu’s betaalbaar worden is het behouden van de elektriciteitsaansluiting en het leven in een comfortabele energieneutrale woning nog wel de meest efficiënte oplossing.


Nul-op-de-meter- en energiepluswoning

Misschien heeft u de term nul-op-de-meterwoning weleens gehoord? Die term komt steeds vaker in de media en is in betekenis hetzelfde als een energieneutraal huis. Nul op de meter betekent eigenlijk ook nul euro op de energierekening, omdat u over het hele jaar gezien geen energie verbruikt, vanwege de toepassing van slimme oplossingen zoals goede isolatie en zonnepanelen. Natuurlijk is het wel zo dat zonnepanelen in de winter niet veel energie opwekken, maar dit verbruik mag u weg laten strepen tegen de meeropbrengst in de zomer. Als u over het hele jaar gezien meer elektriciteit levert dan u verbruikt, dan heeft u geen nul-op-de-meterwoning, maar een zogenaamde energiepluswoning.


Zelf of samen energie opwekken

Een energieneutrale woning maakt vrijwel altijd gebruik van zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorziening. Er bestaan ook compleet energieneutrale wijken, waar alle energieneutrale woningen samen worden voorzien van een collectief systeem voor aardwarmte of biogas. Zo’n groot systeem in de wijk is vaak aantrekkelijker en per huishouden goedkoper dan een individuele oplossing per woning.

Heeft u nog geen energieneutrale woning? Dan kan het laten installeren van zonnepanelen voor u al een grote stap zijn om dit wel te bereiken. Zeker indien u dit combineert met zeer goede isolatie, is de nul-op-de-meterwoning voor u binnen handbereik.