8 tips om uw huis energieneutraal te maken

Een energieneutrale woning is milieuvriendelijk én fijn om te wonen. De energiekosten zijn zeer laag, maar de bewoner levert niet in op gemak en comfort. Klinkt ideaal, maar hoe maakt u eigenlijk van uw bestaande woning een energieneutraal huis? Wij geven tips.

In 2020 alle nieuwbouw energieneutraal

Wist u dat in 2020 elke nieuwbouwwoning (bijna) energieneutraal moet zijn? Overheidsgebouwen moeten al vanaf 2018 aan deze eisen voldoen. En het liefst willen ze dat in 2050 heel gebouwd Nederland energieneutraal is. De Rijksoverheid heeft dit besloten om te voldoen aan de Europese richtlijnen (EPBD). Bijna energieneutraal betekent volgens de EPBD het volgende:

‘Een energieneutraal gebouw vereist een zeer lage hoeveelheid energie, die in belangrijke mate voortkomt uit hernieuwbare bronnen. De energie wordt in, onder of dicht bij het gebouw geproduceerd.”

Situatie nu

Er staan enkele honderden energieneutrale woningen op de planning om in Nederland gebouwd te worden. Zowel huur- als koopwoningen. Bovendien zijn er op het moment al enkele tientallen energieneutrale woningen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw bestaande huis te verbouwen om aan de eisen van een energieneutraal huis te voldoen.

Wist u dat…

Zo’n 15% van alle energiegebruik in Nederland voortkomt uit gebruik in woningen?

Wat is energieneutraal precies?

In normale taal betekent dit dat een huis net zoveel energie opwekt als het verbruikt. Over een jaar gemeten is het energiegebruik van een woning nul. Energieneutrale woningen worden ook wel zelfvoorzienende of nulenergiewoningen genoemd. Zij dragen het energielabel A +++, het hoogst haalbare energielabel.

Kenmerken van een energieneutrale woning

  • De benodigde energie wordt zoveel mogelijk zelf opgewekt 
  • Dit wordt op een duurzame manier gedaan: met energiebronnen zoals zonnepanelen, windmolens en aardwarmte 
  • Het energieverbruik is niet hoger dan de opgewekte energie

8 tips om uw huis energieneutraal te maken

Hoe minder energie u verbruikt, hoe beter de balans. Maar ook het voorkomen van energieverlies is belangrijk als u uw huis energieneutraal wilt maken.


1. Zet apparaten uit 

Uw televisie en computer uitdoen in plaats van op stand-by lijkt nutteloos, maar alle beetjes helpen. Let er dus op dat alle apparaten ook echt uitstaan. Trek ook de stekkers eruit als u op vakantie gaat. 


2. Neem een slimme thermostaat 

Een slimme thermostaat zet automatisch de verwarming lager als u niet thuis bent. Zo voorkomt u onnodige stookkosten en energieverbruik.  


3. Kies voor energielabel A  

Huishoudelijke apparaten zijn voorzien van een energielabel. Dit label geeft precies aan hoe zuinig het apparaat is. Sommige apparaten verbruiken meer energie dan u denkt. U kunt al flink besparen met een waterbesparende douchekop bijvoorbeeld. Let ook op het energielabel van uw wasmachine, droger en tv.

4. Vervang uw lampen 

LED-verlichting maakt uw huis al een stuk zuiniger. Bekijk alle verlichting tips 

5. Vervang enkel glas

Er gaat veel warmte verloren als u enkel glas in uw woning heeft. Vervang enkel glas liever voor dubbel glas of Hoog Rendement-glas.

6. Wek zelf energie op 

Met zonnepanelen wekt u zelf uw eigen energie op. Door onze ZonnepanelenCheck in te vullen weet u direct of uw dak geschikt is. Met een zonneboiler kunt u de energie van de zon gebruiken om bijvoorbeeld uw kraanwater te verwarmen.

7. Isoleer uw huis 

Door uw huis goed te isoleren gaat er zo min mogelijk warmte en dus energie verloren. Denk aan de isolatie van muren, de vloer en uw dak. Er zijn verschillende technieken om een huis te isoleren. Wat de beste optie voor uw huis is hangt af van de woning. Doe de isolatietest 

8. Stop de tocht 

Naden en kieren zorgen voor tocht in huis, waardoor de verwarming harder moet werken om de temperatuur aangenaam te houden. Met tochtstrips en deurdragers gaat u dit tegen.

Energiebesparen én een comfortabel huis

Energiebesparen is niet alleen goed voor het milieu en uw portemonnee, maar ook voor uw gemak en comfort. Dankzij energiebesparende oplossingen heeft u bijvoorbeeld nooit meer een koude vloer of een tochtig huis. Fijn toch?

Gratis advies voor uw woning

Wilt u weten hoe u van uw huis een energieneutraal huis maakt? Vul dan de bespaarcoach in. U krijgt direct advies over de bespaarkansen in uw woning.

Meer lezen?

Terug naar alle blogs