Ook als u op vakantie gaat, gaat uw energieverbruik door. Wilt u luxueus en toch energiezuinig vakantie vieren? Daarvoor bestaan mogelijkheden genoeg. Hieronder leest u waar u op moet letten.


Hebben vakantieverblijven een energielabel?

Voor uw eigen (huur)woning is een energielabel verplicht. Voor de meeste vakantiewoningen bestaat die verplichting niet. Dat lijkt vreemd, want ook vakantieverblijven verbruiken natuurlijk energie. Sommige vakantiewoningen worden zelfs een groot deel van het jaar gebruikt, ook al is het door steeds andere mensen. Maar zo zit de wet nu eenmaal in elkaar.


Hoe herkent u een energiezuinig vakantieverblijf?

Sommige beheerders van vakantieoorden maken hun woningen doelbewust energiezuinig. Zij adverteren hiermee om zich van de concurrentie te onderscheiden. U herkent ze dan ook eenvoudig:

  • Zoek op internet naar bijvoorbeeld 'energieneutrale vakantiewoning'.
  • Kijk wat er op de website van het vakantieoord staat over het energieverbruik.
  • Doe telefonisch navraag of de vakantiewoning airco heeft. Luidt het antwoord "Nee. Wel een ventilator, dat werkt net zo goed en kost minder energie"? Dan zit u goed.
  • Zoek naar accomodaties met het internationale keurmerk ‘Green Key’. Dan weet u zeker dat er zuinig wordt omgegaan met water en energie.

Wat verbruikt u op uw vakantie meer dan thuis?

Als we op vakantie zijn, is onze manier van leven anders dan thuis. We hebben de neiging alles wat luxueuzer te doen. Hier zijn enkele punten om in de gaten te houden:

  • We staan vaker en langer onder de douche. Gemiddeld gebruiken we drie keer zoveel water als thuis, inclusief het water voor het zwembad.
  • We gebruiken meer stroom dan thuis om het huis af te koelen. De airco zit immers bij de prijs inbegrepen. Thuis gebruiken we de ventilator of zetten we ramen en deuren open.

Wat verbruikt u op uw vakantie minder dan thuis?

Dat we op vakantie anders leven, betekent ook dat we sommige apparaten minder gebruiken. Zo besparen we vanzelf energie zonder erbij na te denken. Bijvoorbeeld:

  • We doen 's avonds wat meer gezellige dingen met elkaar. Daardoor zetten we de televisie minder lang aan (misschien wel een bespaartip voor thuis).
  • We koken minder en besparen dus op gas. Gaat u lekker uit eten in een restaurant? De kok verbruikt natuurlijk net zo goed energie. Toch werkt hij per maaltijd energiezuiniger, omdat hij voor veel meer mensen kookt.