Het is belangrijk dat u uw kinderen leert om energie te besparen. Het gaat om hun eigen toekomst. Maar hoe doet u dat op een manier die uw kinderen aanspreekt?


Waarom moeten kinderen leren energie te besparen?

De opwarming van de aarde heeft nu al grote gevolgen. Het weer verandert en het ijs op de Noord- en Zuidpool smelt. Toch staan we pas aan het begin. In de toekomst wordt het steeds belangrijker om de problemen aan te pakken. Uw kinderen moeten daarom weten wat er aan de hand is en wat ze eraan kunnen doen.


Waarom vinden kinderen energie besparen moeilijk?

Kinderen weten niet goed wat energie is. Daarom vinden ze het moeilijk om te begrijpen hoe energie besparen werkt. Bijvoorbeeld: de koelkast is voor kinderen gewoon een plek waar het koud is. Ze zien niet dat als de koelkast openstaat, alles erin warmer wordt. En ook niet dat de koelkast energie nodig heeft om alles af te laten koelen. Leg dan maar eens uit dat ze de koelkast snel weer dicht moeten doen als ze er iets uit halen.


Hoe legt u kinderen uit waarom energie besparen belangrijk is?

Vertel uw kinderen dat de energie die we verbruiken de aarde warmer maakt. Dat is eigenlijk niet helemaal waar. De aarde wordt niet warmer van de energie zelf, maar door gassen die vrijkomen als we energie opwekken. Maar dat leren ze later nog wel.


Leg daarna uit waarom het erg is dat de aarde warmer wordt. Vertel hen wat het met dieren doet. Kinderen houden van dieren. Dat sommige dieren niet meer kunnen leven als de aarde opwarmt, vinden ze zielig. Een heel duidelijk voorbeeld is de ijsbeer. Doordat de aarde opwarmt, smelt het ijs van de Noordpool. Dat is voor de ijsbeer heel vervelend. Tip: zoek op het internet naar Hyko, de lichtgevende ijsbeer met bijbehorende app. Hyko helpt om met kinderen te praten over energie besparen.


Hoe leert u kinderen manieren om energie te besparen?

Het is niet genoeg om alleen maar vertellen hoe belangrijk energie besparen is. Uw kinderen moeten er vooral zelf mee bezig zijn. Dat kan op verschillende manieren:


  • Geef zelf het goede voorbeeld. Neem vaker de fiets in plaats van de auto en de trap in plaats van de lift.
  • Spreek regels af om energie te besparen. Bijvoorbeeld: de laatste die de kamer uitgaat, doet het licht uit.
  • Speel samen met uw kinderen een spelletje op het internet dat draait om energie besparen.

Wat kunt u zelf doen om energie te besparen?

Een mens is nooit te oud om te leren. Met onze BespaarCoach ziet u snel welke mogelijkheden u zelf hebt om energie te besparen.